Een nieuw jaar, een nieuw begin. Daar horen goede voornemens bij: minder actief zijn op sociale media, op tijd komen op het werk, meer water drinken, meer bewegen en stoppen met roken. Bepaalde goede voornemens kunnen een impact hebben op de arbeidsprestaties van uw werknemer. Hoe kan u uw werknemer aanmoedigen om goede voornemens te realiseren?
Minder gebruik maken van de smartphone
Concentreren uw werknemers zich ook slechter door de aanwezigheid van hun smartphone tijdens het werk? Wat kan u hieraan doen?
De werknemer heeft de verplichting om zijn werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig uit te voeren binnen de overeengekomen tijdspanne, plaats en wijze en dit volgens de bevelen en de instructies die gegeven worden door de werkgever. Op basis hiervan heeft de werknemer niet het recht om te facebooken, instagrammen, spelletjes te spelen, … tijdens de arbeidstijd.
Wanneer dit zich voordoet, raden wij u aan om deze werknemer schriftelijk te verwittigen vanaf het moment dat u vaststelt dat uw werknemer zich bezighoudt met sociale media tijdens de arbeidstijd.
Gaat de werknemer, ondanks deze waarschuwing, hier toch mee door? In dat geval kan u sanctioneren. We raden u aan om dergelijke situaties en de daaraan verbonden gevolgen in uw arbeidsreglement vast te leggen.
Aarzel niet om meerdere schriftelijke verwittigingen te versturen indien de werknemer sociale media blijft gebruiken. Deze verwittigingen kunnen dan leiden tot ontslag.
Op tijd komen op het werk
Stel dat uw werknemer zich heeft voorgenomen om op tijd op het werk aan te komen, maar hij dit voornemen niet zo nauw neemt.
Eerst en vooral moeten we gaan nakijken of het gaat over een onvrijwillige vertraging of niet. Bent u loon verschuldigd voor de “verloren arbeidsuren” indien uw werknemer laattijdig (of niet) op het werk aankomt door de barre weersomstandigheden of lange files? Wanneer de werknemer maatregelen heeft genomen om tijdig op het werk te geraken, maar onderweg gestrand is of ernstige vertraging heeft opgelopen, dan heeft hij recht op gewaarborgd dagloon voor de verloren uren. De inschatting gebeurt in het licht van de feitelijke situatie op de weg in uw regio.
Gaat het om een vrijwillige vertraging omdat de werknemer zich overslaapt en hierdoor dus te laat op het werk aankomt, dan bent u geen gewaarborgd dagloon verschuldigd.
In onze nieuwsberichten over structureel telewerk, occasioneel telewerk en glijdende werktijden leest u hoe u uw werknemers de filestress kan besparen.
Gezond(er) leven
U kan als werkgever bijdragen aan het realiseren van het goede voornemen van uw werknemer om gezonder te leven. Dit door onder andere gezonde voeding aan te bieden op het werk, zoals gratis water, soep of fruitmanden, maar ook door de werknemer aan te moedigen om met de fiets naar het werk te komen of door hem sportcheques toe te kennen. Dit brengt zowel voor u als voor uw werknemer voordelen mee. In volgende nieuwsbericht vindt u hierover meer details.
Met de (elektrische) fiets naar het werk
Wat als uw werknemer het goede voornemen doortrekt naar zijn woon-werkverkeer en hij vanaf nu met de fiets of met de e-bike naar het werk komt? Stel dat hij tijdens deze rit wordt aangereden?
In dat geval wordt dit gekwalificeerd als een arbeidsongeval. Op voorwaarde natuurlijk dat het ongeval voldoet aan de voorwaarden van een arbeidsongeval en het gebeurde op de normale weg van en naar het werk. De normale weg is niet zozeer de kortste weg tussen de woonplaats en het werk van de werknemer, maar het traject dat gerechtvaardigd is door de omstandigheden waarin het moet worden afgelegd. Een dagelijkse omweg langs de crèche kan onder het normale traject begrepen worden, zolang de omweg in verhouding blijft met de totale tijdsduur.
In ons nieuwsbericht van 10 oktober 2017 vindt u meer uitleg over de vrijgestelde fietsvergoeding van elektrische fietsen.
Sporten tijdens de middagpauze
Wat nu als uw werknemer het goede voornemen heeft om te sporten en hij tijdens de middagpauze zijn loopschoenen aantrekt en een rondje wil gaan lopen in het park? Geen probleem, uw werknemer is vrij om tijdens zijn middagpauze te gaan joggen in het park, maar het probleem stelt zich echter als uw werknemer valt tijdens het lopen. Dient u de (lichamelijke of materiële) schade die uw werknemer hierdoor oploopt te vergoeden en wordt dit met andere woorden gezien als een arbeidsongeval?
Het is belangrijk om te weten of de werknemer vrij kiest om te gaan joggen dan wel dat hij verplicht deelneemt aan door u georganiseerde loopsessies (en hij in dit laatste geval dus zijn arbeidsovereenkomst uitoefent). Dit zal mee bepalen of de verzekering het ongeval als arbeidsongeval zal aanvaarden.
Stoppen met roken
Tegenwoordig zien we de e-sigaret meer en meer opduiken in het straatbeeld. Het zogenaamde ‘dampen’ of ‘vapen’ is zeer populair geworden als gezond(er) alternatief van de sigaret. Dit is echter zowel op café als op de werkvloer niet toegestaan. Alleen al het gebaar van roken (waaronder dus het roken van een e-sigaret) is verboden op de werkvloer.
We raden dan ook aan om dit rook- en dampverbod in uw arbeidsreglement op te nemen met de bijhorende strafsancties. Hiervoor kan u beroep doen op de diensten van Acerta Consult.