Heeft je voltijdse of deeltijdse werknemer recht op de feestdag van 21 juli ?
Welke feestdagen zijn er nu weer?
We kennen momenteel 10 wettelijke feestdagen:
- 1 januari (Nieuwjaar),
- Paasmaandag,
- 1 mei (Dag van de Arbeid),
- Hemelvaartsdag,
- Pinkstermaandag,
- 21 juli (Nationale feestdag),
- 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart),
- 1 november (Allerheiligen),
- 11 november (Wapenstilstand),
- 25 december (Kerstmis).
Daarnaast zijn er mogelijk extralegale feestdagen bepaald door je sector of vastgelegd in je onderneming.
Heeft je voltijdse werknemer recht op de feestdag van 21 juli ?
AIs je onderneming gesloten is op zaterdag en zondag en de voltijdse werknemer werkt van maandag tot en met vrijdag, dan zal de werknemer recht hebben op de wettelijke feestdag van 21 juli, die dit jaar op donderdag valt. De werknemer kan thuis blijven die dag en zal feestdagloon ontvangen.
Heeft je deeltijdse werknemer recht op de feestdag van 21 juli ?
Voor de deeltijdse werknemer in deze onderneming zal dit afhankelijk zijn van zijn uurrooster. Bij een deeltijdse werknemer met vast uurrooster kijken we naar de activiteitsdagen eigen aan zijn rooster. Stel dat je werknemer werkt van maandag t.e.m. woensdag, dan zijn dat de activiteitsdagen eigen aan zijn rooster. Hij werkt niet op donderdag en vrijdag. Op zaterdag en zondag is de onderneming gesloten. De vaste deeltijdse werknemer heeft enkel recht op de (vervangende) feestdagen die samenvallen met een activiteitsdag eigen aan zijn deeltijds rooster.
Wat betekent dat concreet? De werknemer zal in deze situatie geen recht hebben op donderdag 21 juli aangezien dit een dag is waarop niet gewerkt wordt volgens zijn rooster. Stel dat in de onderneming de feestdag van zondag 1 mei dit jaar vervangen werd door vrijdag 22 juli, dan zal deze deeltijdse werknemer met vast uurrooster ook geen recht hebben op de vervangingsdag. Vrijdag is immers geen activiteitsdag in het rooster van deze deeltijdse werknemer. Werd de feestdag van zondag 1 mei dit jaar in de onderneming vervangen door woensdag 20 juli, dan heeft deze deeltijdse werknemer wel recht op de feestdag. De vervangende feestdag valt dan immers samen met een activiteitsdag eigen aan zijn rooster (namelijk woensdag).
Voor de deeltijdse werknemer met een variabel uurrooster werd een aparte regeling in de wetgeving uitgewerkt. Werd donderdag 21 juli opgenomen als te werken dag in zijn uurrooster dan heeft de werknemer recht om thuis te blijven en betaald te worden met feestdagloon. Werd donderdag 21 juli niet opgenomen als te werken dag in zijn uurrooster dan worden sowieso geen prestaties verwacht van de werknemer, maar heeft hij bijkomend recht op een verlaagd gemiddeld dagloon. Hoe wordt dit berekend? Je neemt het loon van de vier weken voorafgaand aan de feestdag en deelt dit door het aantal dagen gedurende welke gewerkt werd in de onderneming tijdens deze periode.
Meer wettelijke feestdagen in de toekomst?
Er circuleren momenteel enkele wetsvoorstellen om een bijkomende wettelijke feestdag te voorzien. Zijn we binnenkort ook aan het genieten van een feestdag op 8 mei (jaarlijks of eventueel om de vijf jaar)? We houden jullie uiteraard op de hoogte.