Voor jobstudenten is de verplichting van een tijdige Dimona van uiterst groot belang, want bij een laattijdige melding raak je het voordeel van de solidariteitsbijdragen kwijt waardoor je de gewone bijdragen moet betalen voor de gewerkte uren.
De lente dient zich aan en de paasvakantie is in zicht. Ben je een horeca-uitbater die helpende handen nodig heeft op het terras of zoek je een ijsjesverkoper? Dan is een jobstudent wellicht een interessante keuze. Jongeren kunnen naast hun hoofdstatuut van student tot 475 uren per jaar werken aan het voordelig tarief van de solidariteitsbijdragen. Jij als werkgever betaalt slechts 5,43 procent aan de RSZ en de jobstudent zelf moet maar 2,71 procent op zijn loon afstaan aan de RSZ. Het loon van de jobstudent wordt bovendien niet verminderd met bedrijfsvoorheffing. Jouw loonkost is lager en de jobstudent houdt een aardig centje over. Je dient er uiteraard wel over te waken dat de student niet meer dan 475 uren per jaar werkt. Vanaf het 476ste uur, valt het voordelige tarief weg.
Naast de arbeidsrechtelijke voorwaarden die je moet naleven, zoals het opstellen van een schriftelijke arbeidsovereenkomst en het nagaan of de jongere wel in aanmerking komt voor een studentenjob, moet je naar de RSZ toe ook heel wat formaliteiten naleven. Deze zijn van groot belang om van het voordeeltarief te kunnen genieten. We geven je daarom graag nog eens mee waar je aan moet denken.
- Kan ik de jongere laten werken als student?
Elke jongere van minstens 15 jaar oud die niet meer aan de voltijdse leerplicht onderworpen is, kan werken als jobstudent. Het moet gaan om een jongere die onderwijs met volledig leerplan volgt of deeltijds onderwijs of onderwijs met een beperkt leerplan volgt. Voor stagiairs die bij jou actief zijn op de werkvloer in het kader van hun opleiding alternerend leren geldt dat ze enkel voor jou als jobstudent kunnen werken (bovenop hun stage) in de zomermaanden juli en augustus. Voor een jongere die zijn studies beëindigd en zijn diploma behaald heeft, aanvaardt de RSZ dat deze nog kan werken als jobstudent tot 30 september van dat jaar.
- Heb ik een arbeidsovereenkomst opgesteld?
Met een student moet je verplicht een schriftelijke arbeidsovereenkomst afsluiten, die een aantal verplichte vermeldingen bevat. Vraag aan je dossierbeheerder ons gratis modeldocument op. Dat hoef je dan enkel maar in te vullen en samen met de student te ondertekenen om volledig in orde te zijn.
- Heb ik een bewijs van inschrijving opgevraagd?
Je moet als werkgever van een jobstudent aan de RSZ kunnen aantonen dat de jongere nog steeds student is. De gemakkelijkste manier is het opvragen aan de student van een bewijs/attest van inschrijving aan een (hoge)school of universiteit voor het lopende school- of academiejaar. Je moet dit document niet bezorgen aan de RSZ maar wel kunnen voorleggen wanneer ze het opvragen.
- Heb ik tijdig de te werken uren gereserveerd via Dimona?
Iedereen met wie je een arbeidsovereenkomst afsluit, moet vooraleer hij aan het werk gaat aan de RSZ gemeld worden via de online toepassing Dimona. Voor jobstudenten is de verplichting van een tijdige Dimona van uiterst groot belang, want bij een laattijdige melding raak je het voordeel van de solidariteitsbijdragen kwijt waardoor je de gewone bijdragen moet betalen voor de gewerkte uren. Bovendien kan de RSZ je boetes opleggen. Tijdig wil zeggen dat de Dimona melding moet gebeurd zijn vooraleer de student voor de eerste keer het werk bij jou aanvat.
Per kwartaal doe je dus een tijdige Dimona met het type STU voor het aantal uren dat de jobstudent voor jou zal werken. Wil je dat Acerta de Dimona aangifte voor jou doet, dan bezorg je ons de nodige info minstens 2 werkdagen op voorhand.
Lukt dat niet, omdat je bijvoorbeeld last minute helpende handen hebt ingeschakeld, dan doe je de Dimona zelf via de portaalsite van de sociale zekerheid.
Je kan zoals steeds terecht bij je vast aanspreekpunt bij Acerta maar je vindt alle informatie over studentenarbeid ook op onze website.