De ecocheque is een populair extralegaal voordeel. Met de ecocheque kan de werknemer die ze van zijn werkgever ontvangt producten of diensten kopen die milieuvriendelijk van aard zijn. Welke producten en diensten dat zijn, wordt bepaald in cao 98 van de Nationale Arbeidsraad. In principe wordt de lijst om de twee jaar geëvalueerd en zo nodig herzien en dit in de even jaren. De evaluatie kan echter sneller gebeuren indien er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen op het vlak van milieuvriendelijke producten. Aangezien het energielabel voor elektronische toestellen sinds 1 maart 2021 gewijzigd is, wordt ook de lijst uit cao 98 herzien. Het energielabel voor elektronische toestellen is gewijzigd sinds 1 maart 2021.
De lijst bestaat uit drie grote categorieën:
- ecologische producten & diensten;
- duurzame mobiliteit & vrije tijd en hergebruik;
- recyclage & afvalpreventie.
Binnen de categorie van ecologische producten en diensten komen er twee wijzigingen.
- De energielabels spraken van toestellen met een energiescore van A+++ tot D. Die scores wijzigen van A naar G.
- Daarnaast worden vier nieuwe labels toegevoegd aan de lijst van biologische producten die je met ecocheques kan kopen.
Binnen de categorie duurzame mobiliteit en vrije tijd zal je in het kader van duurzaam tuinieren niet langer turf kunnen aankopen met je ecocheques. Een nieuwe categorie wordt wel toegevoegd. Zo zal je een abonnement op een collectieve moestuin met ecocheques kunnen betalen.
Tot slot wordt het huren van producten en diensten toegevoegd aan de categorie hergebruik, recyclage en afvalpreventie en dit onder dezelfde voorwaarden als het kopen van tweedehands producten.
De nieuwe lijst treedt in werking op 1 maart 2021.