Loopbaansparen wordt werkelijkheid

02 oktober 2019

Loopbaansparen is nu mogelijk voor een van de belangrijkste sectoren in België.

Loopbaansparen: een maatregel die sinds 2017 als veelbelovend wordt aangekondigd. Twee jaar later bestaat het echter nog steeds niet in de ondernemingen aangezien slechts één sector werkelijke stappen heeft gezet in deze richting. Aarzel niet om het volgende artikel te raadplegen om te begrijpen waarom.

Vandaag is de situatie nochtans veranderd. Het is tegenwoordig  mogelijk voor de werkgevers van het PC 200, één van de belangrijkste paritaire comités van het land, om loopbaansparen in hun onderneming in te voeren.

Wat is loopbaansparen?

Het systeem van loopbaansparen is het sparen van een krediet aan uren. Aan deze opgespaarde tijd is een recht op afwezigheid gekoppeld met behoud van loon. De werknemer kan dan later, op een moment dat het hem past, dit saldo van zijn spaarrekening opnemen om zijn loopbaan te onderbreken met behoud van loon.

Een werknemer kan bijvoorbeeld beslissen om zijn extralegale vakantiedagen of bepaalde overuren te sparen om ze op een ander moment in zijn loopbaan op te nemen, wanneer hij ze echt nodig heeft (bijvoorbeeld wanneer hij kinderen heeft of om eerder met pensioen te gaan...)

Hoe een plan voor loopbaansparen invoeren?

Vandaag kunnen enkel de werkgevers van de paritaire comité’s 200, 116, 117, 207 en 211 loopbaansparen invoeren.

Loopbaansparen moet door de werkgever worden ingevoerd door middel van een CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) op het niveau van de onderneming.

Deze CAO moet met name bepalen welke dagen de werknemer kan sparen, binnen welke termijn hij ze kan recupereren, de waarborgen die aan de werknemer worden geboden...

We hebben een volledig artikel gewijd aan de manier waarop een plan voor loopbaansparen in uw onderneming invoeren. U vindt dit artikel op de volgende link.

U vindt alle informatie over loopbaansparen bovendien ook in de Sociale Gids op Trefzeker in de afdeling 48 of in de afdeling 40.11 van de Sectorale Gids op Trefzeker die gratis ter beschikking wordt gesteld van de klanten van Acerta.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates