Mag je iemand die in loopbaanonderbreking is als flexi-jobwerknemer aanwerven?

11 april 2019

De combinatie van een tijdskrediet of thematisch verlof en de uitvoering van een flexi-job is mogelijk, maar let op, dat kan slechts onder bepaalde voorwaarden!

Een werknemer die gebruik maakt van tijdskrediet of een thematisch verlof bij zijn werkgever mag tijdens zijn loopbaanonderbreking een flexi-job uitoefenen bij een andere werkgever. Er moeten echter strikte voorwaarden worden nageleefd.

De combinatie van een bijkomende activiteit in loondienst en een loopbaanonderbreking is niet nieuw. Deze mogelijkheid is echter onderworpen aan twee voorwaarden:

  • een voorwaarde die voorafgaand aan de uitoefening van het thematisch verlof of het tijdskrediet te vervullen is;
  • en een voorwaarde die moet worden nageleefd tijdens de loopbaanonderbreking.

De flexi-job wordt gekenmerkt door het onregelmatige karakter. Vaak gaat het om dagcontracten uitgevoerd op een variabele en zelfs sporadische manier. Wanneer de bijkomende activiteit in loondienst wordt uitgeoefend in het kader van flexi-jobs, is het bijgevolg soms moeilijk om precies te weten of al dan niet aan de voorwaarden voldaan is. Daarom heeft de RVA de klassieke voorwaarden vertaald naar de realiteit van de flexi-job.

De vooraf te vervullen voorwaarde

Basisprincipe

De vooraf te vervullen voorwaarde verschilt naargelang iemand in tijdskrediet of thematisch verlof is:

  • Voor het tijdskrediet moet de activiteit in loondienst al minstens 12 maanden voor de aanvang van het tijdskrediet uitgeoefend worden;
  • In het geval van een thematisch verlof (ouderschapsverlof bijvoorbeeld) moet deze bijkomende activiteit al minstens drie maanden voor de aanvang van het thematisch verlof worden uitgevoerd.

Pas wanneer aan deze voorwaarde is voldaan kan de bijkomende activiteit in loondienst worden uitgevoerd tijdens een tijdskrediet of thematisch verlof.

Het specifieke geval van de flexi-job

Voor de flexi-jobwerknemers zijn de vooraf te vervullen voorwaarden voor de bijkomende activiteit als volgt van toepassing:

  • Voor het tijdskrediet:
    • de werknemer moet minstens 3 prestaties per trimester hebben geleverd binnen het kader van de bijkomende flexi-job en dit gedurende de 12 maanden voorafgaand aan de aanvang van het tijdskrediet;
    • de eerste prestatie moet ten laatste op de eerste dag van deze referteperiode van 12 maanden geleverd zijn
  • Voor een thematisch verlof:
    • de werknemer moet minstens 3 prestaties hebben geleverd binnen het kader van de bijkomende flexi-job en dit gedurende de 3 maanden voorafgaand aan de aanvang van het thematisch verlof;
    • de eerste prestatie moet ten laatste op de eerste dag van deze referteperiode van 3 maanden geleverd zijn.

De voorwaarde waaraan moet voldaan worden tijdens de loopbaanonderbreking

Basisprincipe

De bijkomende activiteit die wordt uitgevoerd tijdens het tijdskrediet of het thematisch verlof mag nooit omvangrijker zijn tijdens een loopbaanonderbreking dan ervoor.

Het specifieke geval van de flexi-job

Om te beoordelen of een activiteit in het kader van de flexi-jobs aan de voorwaarde betreffende het maximale aantal toegelaten uren van de bijkomende activiteit tijdens de loopbaanonderbreking voldoet, moet het gemiddelde aantal gepresteerde uren in het kader van de flexi-job tijdens de referteperiode van 3 of 12 maanden voorafgaand aan de onderbreking als basisreferentie worden genomen. Het aantal werkuren gepresteerd in het kader van de bijkomende flexi-job tijdens de loopbaanonderbreking mag dit gemiddelde niet overstijgen.

Concreet moeten in het kader van een tijdskrediet het aantal gepresteerde uren in het kader van een flexi-job tijdens de 12 maanden voorafgaand aan het tijdskrediet worden opgeteld en dat totaal moet dan door 4 gedeeld worden. Zo krijg je het gemiddelde aantal uren per 3 maanden en dat mag tijdens de onderbreking niet worden overschreden.

Voor het thematisch verlof volstaat het om het totaal aantal gepresteerde uren in het kader van een flexi-job tijdens de drie maanden voorafgaand aan het thematisch verlof op te tellen. Dit totaal vormt dan het gemiddelde dat per periode van drie maanden niet mag worden overschreden tijdens het thematisch verlof.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates