Een wetsvoorstel voorziet in de verlening van de arbeidsrechtelijke steunmaatregelen voor de sectoren zorg en onderwijs tot en met 30 juni 2022.
Steunmaatregelen ter ondersteuning van personeelstekort
Ten gevolge van de coronapandemie en de personeelstekorten waarmee werkgevers werden en nog worden geconfronteerd, heeft de regering een pakket aan arbeidsrechtelijke steunmaatregelen genomen om werkgevers te ondersteunen.
Dat pakket is meermaals verlengd geweest, met de focus op respectievelijk de cruciale sectoren en essentiële diensten, alle sectoren en de sectoren zorg en onderwijs. De laatste verlenging dateert van begin 2022, waarbij de sectoren zorg en onderwijs tot en met 31 maart beroep konden doen op de ondersteuningsmaatregelen. Meer hierover lees je hier.
Op de hoogte blijven van de maatregelen voor de zorg?
Neem een abonnement op de 2-maandelijkse infosessies sociaal-juridische updates, 2-maandelijke infosessies met alle nieuwe sociale wetten en regels voor de sector.
Alle infoBijkomende verlening voor zorg en onderwijs tot en met 30 juni 2022
Om de zorg en het onderwijs verder te blijven ondersteunen, verlengt een wetsvoorstel het maatregelenpakket nog eens voor de zorg en het onderwijs, ditmaal tot en met 30 juni 2022.
Behoor je tot de onderwijssector, het paritair comité 318, 319, 330, 331 en 332, ben je een uitzendkantoor onder paritair comité 322 dat uitzendkrachten inzet in deze sectoren of sta je in voor de uitbetaling van een vaccinatiecentrum of een centrum voor contactopsporing, dan kan je beroep doen op de maatregelen.
Concreet zou je dan opnieuw een beroep kunnen doen op de volgende maatregelen tijdens het tweede kwartaal:
- je kan opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd (van minstens 7 dagen) sluiten met tijdelijk werklozen, zonder dat deze overeenkomsten geherkwalificeerd worden tot een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
- je kan beroep doen op vaste medewerkers van andere werkgevers die jou ter beschikking gesteld worden;
- je medewerkers, die tijdskrediet of thematisch verlof opnemen, kunnen tijdelijk terug bij jou aan de slag. Het nog resterende saldo aan tijdskrediet of thematisch verlof kan nadien verder worden opgenomen;
- je kan een medewerker die tijdskrediet of thematisch verlof opneemt bij zijn werkgever tijdelijk aantrekken, met behoud van 75% van hun uitkering;
- je kan tijdelijk werklozen en SWT’ers tijdelijk aanwerven met behoud van 75% van hun werkloosheidsuitkering;
- je kan asielzoekers met een legaal verblijf in dienst nemen, zonder dat de klassieke wachttermijn van vier maanden geldt. De asielzoeker moet de verblijfaanvraag wel ten laatste op 31 maart 2022 hebben ingediend;
- je kan studenten met een studentenovereenkomst aanwerven, zonder dat dit wordt aangerekend op het contingent van 475 uren per jaar.
Het wetsvoorstel moet nog worden besproken in het parlement, en officieel worden gepubliceerd.
Bron:
wetsvoorstel houdende verlenging van diverse arbeidsrechtelijke maatregelen ten behoeve van de zorgsector en het onderwijs in het raam van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, DOC 55/2610.