Er komt een nieuw Dimona-type vanaf 2020 voor stagiairs, STG. En ook andere types voor stagiairs IVT (IBO) en TRI (instapstage en stage First Brussel) worden aangepast vanaf 2020.
Waarover gaat het?
Stagiairs zullen vanaf 2020 onder de Arbeidsongevallenwet vallen zodat zij gedekt zijn door de arbeidsongevallenverzekering wanneer zij een arbeidsongeval hebben tijdens de uitvoering van hun stage. De werkgever is dan ook verplicht om voor hen een verzekering aan te gaan.
De verzekeraars sturen de werkgevers facturen op basis van de gegevens die ze ontvangen via de DmfA-aangifte. Vanaf 2020 komt er, voor werkgevers uit de private én de publieke sector, een algemene verplichting om ook stagiairs in Dimona te melden zodat de nodige gegevens aan de verzekeraars kunnen doorgespeeld worden. Voor de rest zijn er geen gevolgen aan verbonden. De werkgever zal voor deze stagiairs dus geen sociale zekerheidsbijdragen moeten betalen. Behalve in die gevallen waar een vergoeding voorzien is die onderworpen is zoals loon.
Welke stages?
De verplichte aangifte in Dimona geldt voor alle stagiairs die arbeidsprestaties verrichten buiten de onderwijs- of opleidingsinrichting, in het kader van een opleiding tot betaalde arbeid, behalve voor opleidingen die buiten enig wettelijk kader worden ingericht. In sommige gevallen gaat het om stages die tot op heden niet gemeld moesten worden. In andere gevallen gaat het om stages die nu al in Dimona gemeld worden als IVT, TRI of DWD.
De stagegevers en de opleidingsinstellingen die nog niet gekend zouden zijn bij de RSZ, zullen worden ingeschreven en een definitief RSZ-nummer ontvangen, met een werkgeverscategorie die overeenkomt met de effectief uitgevoerde activiteiten. Zolang ze geen onderworpen werknemers tewerkstellen moeten zij geen DmfA-aangifte uitvoeren.
Dimona gegevens?
De werkgever zal voor de stagiairs die hij in Dimona moet melden dus een aangifte moeten doen die wat uitgebreider is dan de normale meldingen. Om welke gegevens gaat het?
- Het type werknemer en de periode: hier kies je afhankelijk van het soort stage voor TRI (instapstage en stage First Brussel), IVT (IBO) of STG (stagiairs) en je geeft de periode van de stage-overeenkomst mee. Een begin - en einddatum is dus verplicht
- Arbeider of bediende
- Statuut: hier kies je voor F1 of F2 afhankelijk van het soort stage. Deze code duidt aan onder welk vergoedingsstelsel de stagiair valt bij een arbeidsongeval.
- Risico-klasse: dit gegeven hangt af van de activiteit van de werkgever. Het is geen verplicht gegeven in de meeste gevallen. De risico-klasse zal namelijk enkel aangeduid moeten worden wanneer die van de stagiair verschilt van die voor de andere werknemers.
Instapstages en Individuele Beroepsopleidingen behouden hun specifieke Dimona type (respectievelijk TRI en IVT), maar bij de Dimona-aangifte zullen vanaf 1 januari 2020 eveneens de bijkomende gegevens moeten worden meegegeven.
Wat betekent dit concreet?
Deze nieuwe verplichtingen gelden vanaf 2020 en niet enkel voor de stages die na 1 januari 2020 starten. Ook de lopende stages zullen onder deze nieuwe regeling vallen. Er zal voor de stagiairs een Dimona OUT moeten gebeuren op 31 december 2019 gevolgd door een Dimona IN op 1 januari 2020 volgens de nieuwe regels.
Meer weten? Volg dan de opleiding Arbeidscontracten: zo stel je de juiste overeenkomst op
Een arbeidscontract opstellen is het eerste wat je doet als je een nieuwe werknemer aanwerft. We leggen je in een halve dag uit waarmee je best rekening houdt.
Schrijf in