De regering neemt een aantal maatregelen die de nadelige financiële gevolgen van de verspreiding van het coronavirus in ons land moeten tegengaan. Werkgevers zullen makkelijker tijdelijke werkloosheid kunnen aanvragen, terwijl werknemers een hogere uitkering ontvangen.
Een maand geleden werd al bekend gemaakt dat het coronavirus, en dan meer bepaald de gevolgen ervan die bepaalde situaties van werken onmogelijk maken, aanleiding geeft tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Op enkele weken blijkt dat al meer dan 3000 werknemers bij 133 werkgevers van het systeem gebruik hebben moeten maken omdat ze door het coronavirus niet konden werken. Aangezien het aantal besmettingen in ons land blijft stijgen en de impact op onze economie daardoor nog zal toenemen, heeft de regering vrijdag 6 maart beslist nog een stapje verder te gaan. Minister van werk Muylle kondigt twee ingrepen aan die zowel de werkgevers als de werknemers ten goede zullen komen.
Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt verlengd en versoepeld
De erkenning van het coronavirus als grond van overmacht werd initieel toegestaan tot 31 maart 2020, maar die periode wordt nu verlengd tot 30 juni 2020. Daarnaast zal deze vorm van tijdelijke werkloosheid kunnen worden aangevraagd door werkgevers die nog de procedure tot erkenning als onderneming in moeilijkheden moeten doorlopen alvorens ze tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor hun bedienden kunnen aanvragen. De aanvraagprocedure neemt namelijk 28 dagen in beslag en dat is een lange periode om te overbruggen wanneer de impact van het coronavirus groot is. Ondernemingen die een substantiële daling van de omzet, productie of bestellingen door het coronavirus kunnen aantonen en die een procedure tot erkenning lopende hebben, kunnen tijdens de wachttijd ook de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht genieten. De goedkeuring hiervan door de RVA neemt maar drie à vier dagen in beslag.
De uitkering stijgt
Werknemers die niet meer kunnen werken en die door hun werkgevers op tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus werden geplaatst, zullen een uitkering krijgen die niet de normale 65% bedraagt, maar wel 70%. Het is daarom van groot belang dat je als werkgever de reden ‘coronavirus’ vermeldt in je aanvraag bij het werkloosheidsbureau van de RVA.
Bron:
Persmededeling door Nathalie Muylle Minister van Werk, Economie en Consumenten, Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een handicap “Inkomensverlies door coronavirus beperken voor werknemers en werkgevers”, Vrijdag 6 maart 2020
Meer weten? Volg dan het Webinar Coronavirus en thuiswerk
Thuiswerk invoeren om je onderneming te beschermen tegen het coronavirus? In dit webinar kom je te weten hoe je dat aanpakt en wat je rechten en plichten zijn.
Schrijf in