Personeel aanwerven? Loop de kortingen niet mis!

04 mei 2018

Uit cijfers van het federaal planbureau blijkt dat te weinig zelfstandigen en KMO’s de doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen kennen en dus niet gebruiken. We vertellen u graag welke korting u kan genieten.

Wanneer u als nieuwe werkgever start met het aanwerven van een of meerdere personeelsleden kan u sinds jaar en dag genieten van kortingen op uw patronale sociale zekerheidsbijdragen. Er is namelijk een doelgroepvermindering voorzien voor de ‘eerste aanwervingen’ die een nieuwe werkgever doet.

De voorbije jaren werd deze doelgroepvermindering meer en meer versterkt, waardoor u voor aanwervingen van een eerste werknemer tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 zelfs kunt genieten van een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdragen. Als u weet dat deze sinds 2018 25 procent van het brutoloon bedragen, betekent dat dus een hele besparing in de loonkost.

Ondanks deze maatregel en de recente versterking ervan, blijkt dat er toch nog heel wat werkgevers zijn die de doelgroepvermindering niet kennen en dus niet toepassen. Unizo stelt in een reactie op de cijfers daarom ook voor om de korting automatisch te laten verrekenen door de RSZ.

Hoe de spelregels werken, kan u hier nalezen. Komt u in aanmerking, dan laat u dit zo snel mogelijk weten aan uw dossierbeheerder, zodat wij de kortingen voor u kunnen aanvragen bij de RSZ.

Voor meer informatie kan u ook steeds terecht in afdeling 84 van de Sociale Gids op Trefzeker

Bron:
Federaal Planbureau, ‘Non-take-up van werkgeversbijdrageverminderingen ‘eerste aanwervingen': wat is de omvang van het fenomeen?’, 2 mei 2018, www.plan.be

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates