De renteloze en goedkope leningen die werknemers en bedrijfsleiders genieten van hun onderneming zijn een belastbaar voordeel. Voor de meeste leningsvormen wordt een referentierentevoet gebruikt om dit voordeel te berekenen. De referentierentevoeten van 2022 werden recent gepubliceerd.
Situering
De renteloze lening of lening aan verminderde rentevoet die een onderneming toekent aan een werknemer of een bedrijfsleider vormt een belastbaar voordeel alle aard, waarop dus ook bedrijfsvoorheffing verschuldigd is. Met uitzondering van hypothecaire leningen met een veranderlijke rentevoet wordt de waarde van dat voordeel bepaald aan de hand van onder meer referentierentevoeten, die jaarlijks worden vastgelegd in een koninklijk besluit.
Voor elke leningsovereenkomst wordt de referentierentevoet eenmalig en dus definitief vastgelegd, zelfs indien de lening over meerdere jaren loopt. De toe te passen referentievoet is deze van het jaar waarin de leningsovereenkomst wordt gesloten.
Eén uitzondering: voor niet-hypothecaire leningen zonder vaste looptijd, waaronder de rekeningen-courant vallen, fluctueert de referentierentevoet wel ieder jaar naargelang de evolutie van de referentievoet voor deze leningsvorm.
De referentierentevoeten worden pas berekend en bekendgemaakt nadat het betrokken jaar verstreken is. Tussentijds moet het belastbare voordeel berekend worden op basis van de referentierentevoet van het voorgaande jaar. Eenmaal de referentierentevoeten van het betrokken jaar gepubliceerd zijn, wat dus pas gebeurt nadat dat jaar voorbij is, moet men overgaan tot retroactieve correcties.
Voorbeeld:
In februari 2023 sluiten de werkgever en werknemer een leningsovereenkomst. Aangezien de referentierentevoeten voor 2023 dan nog niet gekend zijn, wordt het belastbare voordeel berekend op basis van de referentierentevoet van 2022. Nadat de referentierentevoeten van 2023 bekendgemaakt worden, wat gebeurt in februari of maart van 2024, moet de werkgever overgaan tot een correctie van de waarde van het belastbare voordeel.
Referentierentevoeten van 2022
De referentierentevoeten van 2022 werden recent gepubliceerd.
De van toepassing zijnde referentievoet hangt af van de het type van de lening.
-
Hypothecaire lening met vaste rentevoet:
-
gewaarborgd door een gemengde levensverzekering: 1,77%/jaar
-
niet gewaarborgd door een gemengde levensverzekering: 1,77%/jaar
-
-
Niet-hypothecaire lening:
-
met vaste looptijd voor de aankoop van een wagen: 0,06%/maand
-
met vaste looptijd voor andere doeleinden: 0,12%/maand
-
zonder vaste looptijd: 7,14%/jaar
(hieronder vallen o.m. de rekeningen-courant en het kaskrediet toegestaan aan bv. bedrijfsleiders)
-
RSZ?
De referentierentevoeten spelen enkel een rol bij de berekening van het belastbare voordeel. Voor de berekening van de verschuldigde RSZ-bijdragen op het voordeel van een renteloze lening of een lening aan verminderde rentevoet , geldt de werkelijke waarde van dat voordeel. Voor de berekening van de RSZ-bijdragen moet het voordeel bijgevolg berekend worden op basis van het verschil tussen de effectief aangerekende rentevoet en de rentevoet die de werknemer of bedrijfsleider op de vrije markt zou moeten betalen voor het betrokken leningsproduct.