Het doel van het schenken van verlofdagen is werknemers die door een ernstige ziekte van hun kind behoefte hebben aan talrijke verlofdagen, op deze manier bij te staan.
Waarover gaat dit?
Een werknemer die conventionele verlofdagen heeft die hij vrij kan opnemen, kan hier afstand van doen. Deze dagen kunnen vervolgens toegekend worden aan een andere werknemer uit dezelfde onderneming die de zorg op zich neemt van een kind jonger dan 21 jaar dat getroffen is door een ernstige ziekte of handicap. De werknemer die het verlof schenkt, moet dit vrijwillig doen, anoniem en zonder tegenprestatie. Ook de werkgever moet akkoord gaan met het principe van schenking van verloven.
Hoewel de titel misschien anders doet vermoeden, zijn het alleen conventionele verlofdagen die een werknemer kan schenken. De dagen wettelijke vakantie mogen nooit overgedragen worden naar een andere werknemer. De Europese reglementering verplicht de lidstaten om minstens 4 weken vakantie te geven aan werknemers. Dit belet dat wettelijke vakantiedagen aan een andere werknemer geschonken kunnen worden want de schenker zou zo kunnen dalen onder het minimum van 4 weken. Bijkomende vakantiedagen die de werknemer krijgt omdat dit zo overeengekomen is met zijn werkgever in een individuele arbeidsovereenkomst of omdat een C.A.O. deze toekent, mogen wel geschonken worden. Ook arbeidsduurverminderingsdagen kunnen afgestaan worden. Tenminste voor zover de werknemer deze dagen vrij zou kunnen opnemen.
Hoe kan een onderneming dit systeem invoeren?
Dit systeem is alleen mogelijk voor werkgevers en werknemers uit de privé-sector. Zij kunnen dit systeem slechts toepassen in de mate dat de (sub)sector hierover een cao heeft afgesloten. Werd er op dit niveau geen cao afgesloten, en is er bij het paritair comité een verzoek aanhangig gemaakt om de schenking van verlofdagen te regelen, dan hebben de sociale partners 6 maanden de tijd om tot een cao te komen. Gebeurt dat niet en heeft de onderneming een vakbondsafvaardiging, dan kan op ondernemingsniveau hierover een cao gesloten worden. Is er geen vakbondsafvaardiging, dan kan het systeem ingevoerd worden bij arbeidsreglement.
Wie kan beroep doen op dit systeem?
Een werknemer die de zorg op zich neemt van een kind jonger dan 21 jaar dat getroffen is door een ernstige ziekte of handicap, of dat het slachtoffer is van een bijzonder ernstig ongeval en voor wie een voortdurende aanwezigheid en een volstrekt noodzakelijke zorgverstrekking onontbeerlijk zijn, kan aan zijn werkgever de geschonken dagen vragen. Het gaat om de ouder in de eerste graad van het kind die er mee samenwoont, of de partner is van de ouder die samenwoont met het kind en belast is met de dagelijkse opvoeding. Wanneer zij geen gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid, dan kan ook de werknemer die ouder is in de eerste graad van het kind maar er niet mee samenwoont, hier beroep op doen.
Een medisch attest, opgesteld door de arts die het kind opvolgt voor die ziekte, handicap of ongeval, dient als bewijs om aan te tonen dat het kind aan de voorwaarden voldoet om dit geschonken verlof te mogen aanwenden.
Hoe moet de werknemer deze verlofdagen vragen?
Deze werknemer moet eerst al zijn vakantiedagen en rustdagen die hij vrij kan nemen, opgenomen hebben. Dan pas kan hij een aanvraag voor de geschonken verlofdagen doen. Hij vermeldt in die aanvraag het aantal dagen dat hij denkt nodig te hebben. Die aanvraag betreft maximaal 2 weken en is hernieuwbaar. Op de dagen dat hij geniet van het geschonken verlof, werkt hij niet maar behoudt hij zijn loon.
Het systeem van schenken van verlofdagen werd ingevoerd in 2017 maar kende nooit een overdonderend succes. Op het niveau van de sectoren lijkt dit evenmin een belangrijk aandachtspunt te zijn voor sociale partners. Misschien verandert dit nog? De tijd zal het leren.
Meer weten? Volg dan de opleiding Tijdskrediet en thematisch verlof
Sinds kort zijn er wijzigingen in de wetgeving. Kom er alles over te weten tijdens deze opleiding.
Schrijf in