Telewerk: een oplossing voor betere mobiliteit?

19 september 2019

19 september is het nationale telewerkdag. Doe jij ook mee?

Elke dag opnieuw is er weer die eindeloze file die steeds langer lijkt te worden. Werknemers verliezen dagelijks steeds meer tijd op weg van en naar het werk. Hierdoor komen ze niet alleen vaker te laat, maar bestaat de kans dat ze hun interesse verliezen of zelfs van job veranderen. De oplossing? Telewerk. Uit recente studies blijkt dat deze vorm van thuiswerken dan ook enorm in de lift zit.

Telewerk biedt heel wat mogelijkheden

Het is reeds mogelijk om structureel thuis te werken. Met structureel telewerk bedoelt men de vorm van organisatie en/of uitvoering van het werk waarbij, met gebruik van informatietechnologie en in het kader van een arbeidsovereenkomst, werkzaamheden die ook op de bedrijfslocatie van de werkgever uitgevoerd zouden kunnen worden, op een regelmatige basis en niet incidenteel buiten de bedrijfslocatie worden uitgevoerd. In dit geval werkt de werknemer structureel van thuis uit, bijvoorbeeld één dag per week.

Occasioneel telewerk daarentegen, is incidenteel en niet op regelmatige wijze. Hier werkt de werknemer sporadisch eens thuis. Dankzij occasioneel telewerk kan je werknemer van thuis uit werken wanneer er zich een overmachtsituatie voordoet of je werknemer omwille van persoonlijke redenen ertoe genoodzaakt is. Zo kan in dit kader de werknemer telewerken door autopech, de komst van een verwarmingstechnieker, een staking van het openbaar vervoer...  Wil je graag meer weten over occasioneel telewerk? Klik hier.

Alvorens het incidentele of structurele telewerken in een bedrijf in te voeren, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de praktische regelingen over het gebruik van telewerk (bv. mogelijke vergoeding van kosten, hoe de werknemer de werkgever moet informeren, de veronderstellingen waarin de werknemer al dan niet mag telewerken, enz.).

Wens je meer te weten over telewerken, kijk dan in rubriek 0.2.VI.C van uw Sociale Gids op Trefzeker.

Wens je een persoonlijke begeleiding door een expert op dit gebied? Dan kan je een beroep doen op onze consultants.

Thuiswerk 2.0: al je vragen rond reglementering en leidinggeven beantwoord!

Thuiswerk is hot. Tijdens deze opleiding kom je te weten hoe je thuiswerk in jouw onderneming op een correcte juridische wijze regelt. Je krijgt bovendien handige tips & tricks over leidinggeven op afstand.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates