Moet ik 06/01/20 of 06/01/2020 schrijven? Wat is het verschil en welke problemen zouden er kunnen optreden?
Vrijwel iedereen heeft de datumnotatie al een keer “afgekort” door enkel de twee laatste cijfers van het jaar te noteren. Zo heb je, bijvoorbeeld, ongetwijfeld al eens “19” geschreven, in plaats van “2019”. Hoewel deze afkorting tot op heden onschuldig leek, zou dit voor het jaar 2020 aanleiding kunnen geven tot verwarring en zelfs fraude.
Problematiek
Wanneer je het jaartal in de verkorte vorm “20” noteert in een document of contract zou dit aanleiding kunnen geven tot latere manipulaties waaraan je misschien niet hebt gedacht. Iemand met kwade bedoelingen zou bijvoorbeeld het cijfer “19” kunnen toevoegen aan de datum die jij had vermeld in het document. Op die manier zou een document dat in eerste instantie werd ondertekend in 2020 formeel kunnen worden beschouwd als een document dat werd ondertekend in 2019. Concreet gezien zou dit impliceren dat alle bepalingen van de overeenkomst één jaar voor de datum die je bent overeengekomen van kracht zouden zijn.
Beeld je bijvoorbeeld in dat je had besloten om je werknemer een loonsverhoging toe te kennen vanaf 6 januari van dit jaar. Deze beslissing werd opgenomen in een bijlage van de arbeidsovereenkomst. Een werknemer met kwade bedoelingen zou het cijfer “19” kunnen toevoegen aan jouw datumnotatie met betrekking tot deze “loonsverhoging die van kracht is vanaf 06/01/20”. Bijgevolg zou men kunnen beschouwen dat deze loonsverhoging van kracht was sinds 6 januari 2019, terwijl je deze loonsverhoging in feite enkel wilde toekennen aan de werknemer vanaf het huidige jaar, met name 2020.
Hoe ga je concreet te werk?
In voornoemd voorbeeld zal je nog steeds bewijs kunnen leveren dat de overeenkomst effectief werd afgesloten in 2020 en niet in 2019. Het is echter niet altijd even eenvoudig om zulk bewijs te leveren.
Het is dan ook beter om je te beschermen tegen alle mogelijke misverstanden in de toekomst door het volledige jaartal te vermelden. Noteer daarom “06/01/2020” in plaats van “06/01/20”. Bij wijze van voorzorgsmaatregel zouden wij je zelfs aanraden om de volledige datum voluit te schrijven, met name “6 januari 2020” of zelfs “zes januari tweeduizend twintig”.
Wat moet je doen als je het jaartal op de juiste manier hebt genoteerd, maar je je van jaartal hebt vergist?
Het gebeurt vaak, zeker aan het begin van het nieuwe jaar, dat je je vergist en dat je, bijvoorbeeld, 2019 schrijft terwijl het jaar 2020 al enkele dagen geleden is gestart. De gevolgen in bepaalde gevallen, zoals bijvoorbeeld bij een ontslag, kunnen zeer zwaar zijn, maar ook hier zijn oplossingen mogelijk. Voor meer informatie raden wij je aan om ons artikel over dit onderwerp te raadplegen via de volgende link.
Meer weten? Volg dan de opleiding Sociale documenten invullen
Wil je op 1 dag een overzicht van alle relevante RSZ-documenten? Wil je ontdekken hoe je deze documenten correct invult? Deze opleiding helpt je op weg.
Schrijf in