Vlaamse opleidingscheques

12 september 2019

Wil je werknemer een opleiding volgen, dan kan hij misschien aanspraak maken op de Vlaamse opleidingscheques om een deel van het inschrijvingsgeld te betalen.

Wat is het?

Werknemers uit de publieke of de private sector, die tewerkgesteld zijn in Vlaanderen of het Brussels gewest, kunnen per kalenderjaar voor maximum 250 euro opleidingscheques aankopen. De Vlaamse overheid betaalt daarvan de helft.

Met deze cheques kan je werknemer het inschrijvingsgeld betalen voor een opleiding die hij op eigen initiatief volgt bij een geregistreerde opleidingsverstrekker. De gevolgde opleiding moet wel voorkomen in de opleidingsdatabank en dus recht geven op het Vlaams opleidingsverlof (arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding). Dit is nieuw vanaf 1 september 2019. In het verleden volstond het dat de opleiding gevolgd werd bij een erkende opleidingsverstrekker.

3 Vlaamse opleidingsincentives

Naast de Vlaamse opleidingscheques bestaan er nog twee andere Vlaamse opleidingsincentives die je werknemer een steuntje in de rug willen geven wanneer hij een opleiding volgt. Ook deze opleidingsincentives kenden wijzigingen of zijn nieuw vanaf 1 september 2019:  

  • Volgt je werknemer een arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding, dan kan hij afwezig zijn van het werk om die opleiding te volgen of ervoor te studeren. Daarvoor kan hij gebruik maken van het Vlaams opleidingsverlof;
  • Maakt je werknemer gebruik van tijdskrediet om een opleiding te volgen, dan kan hij gebruik maken van het Vlaams opleidingskrediet om een premie te ontvangen bovenop zijn uitkering van de RVA .

 

Meer lezen over de Vlaamse opleidingscheques kan in afdeling 101, IV van de Sociale Gids van Trefzeker.

Vlaams opleidingsverlof (VOV): wie doet wat?

De opleiding Vlaams opleidingsverlof overloopt alle regelgeving en voorwaarden van werknemer, werkgever en opleidingsverstrekker aan de hand van concrete situaties.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates