Ondernemingen die op de bedrijfsterreinen van NV Audi Brussels transformatiewerkzaamheden uitoefenen zullen dit voortaan ook op zondag kunnen doen.
In principe is het verboden om werknemers op zondag te laten werken. Daarop zijn er echter een aantal uitzonderingen. Zo is er recent een Koninklijk besluit gepubliceerd dat het mogelijk maakt voor ondernemingen die op de bedrijfsterreinen van NV Audi Brussels tranfsformatiewerkzaamheden uitvoeren om op zondag te werken.
Over wie gaat het?
Het gaat om werknemers van bedrijven die op de terreinen van Audi Brussels zorgen voor het ombouwen van de fabrieksgebouwen en de productiefaciliteiten van Audi om deze geschikt te maken voor de productie van elektrisch aangedreven voertuigen en van de batterijen die deze voertuigen aandrijven.
De mogelijkheid tot tewerkstelling op zondag beperkt zich voorlopig wel tot de periode van 1 december 2019 tot en met 31 augustus 2020.
Verschuldigd loon
Heeft uw werknemer in de betreffende week al een volledig weekrooster gewerkt, dan vormen de uren gewerkt op zondag overuren. In dat geval moet u voor de gepresteerde uren op zondag een toeslag betalen van 100% (tenzij uw sector een afwijkende regeling voorziet).
Werd er in de week voorafgaand aan de tewerkstelling op zondag een vrije dag genomen, dan zullen de uren gepresteerd op zondag geen overuren vormen. Indien de uren gepresteerd op zondag geen overuren vormen, betaalt u het gewone loon, zonder toeslag (tenzij uw sector een afwijkende regeling voorziet).
Inhaalrust
Aangezien het gaat om uren gepresteerd op een zondag, moet u de nodige (onbetaalde) inhaalrust toekennen in de loop van de zes dagen die volgen op de gewerkte zondag. De inhaalrust bedraagt:
- een volle dag, indien de werknemer die zondag langer dan 4 uren heeft gewerkt;
- een halve dag, indien de werknemer niet langer werkte dan 4 uren.
Indien het om overuren gaat moet u niet alleen een toeslag van 100% betalen, maar moet u bovendien voor ieder gepresteerd overuur een uur betaalde inhaalrust toekennen. Voor overuren gepresteerd op een zondag heeft uw werknemer dus zowel recht op de (onbetaalde) inhaalrust ten gevolge van zondagsarbeid als de (betaalde) inhaalrust wegens het presteren van overuren.
Vrijwillige overuren
Vormen de uren gewerkt op zondag overuren, dan kan u ervoor opteren gebruik te maken van de vrijwillige overuren. Indien de voorwaarden gerespecteerd worden, kan uw werknemer tot 120 vrijwillige overuren presteren. De sector kan dit aantal uren verhogen tot maximaal 360 uren.
Voor deze overuren betaalt u wel een toeslag aan 100% wanneer ze gepresteerd worden op zondag, maar u moet voor deze uren geen inhaalrust toekennen. De verplichting om de (onbetaalde) inhaalrust toe te kennen omwille van tewerkstelling op een zondag blijft evenwel.
Pas uw arbeidsreglement aan
Kom je in aanmerking voor deze mogelijkheid tot tewerkstellen op zondag en wil je je werknemers op zondag gaan tewerkstellen, dan dringt een wijziging van het arbeidsreglement zich doorgaans op. De tewerkstelling op zondag moet immers voorzien worden in de uurroosters die in uw arbeidsreglement opgenomen zijn. Voor bijstand bij het wijzigingen van uw arbeidsreglement kan u terecht bij Acerta Consult (Tel. 016/24 53 24 of info.consult@acerta.be).
Meer lezen over de mogelijkheden van tewerkstelling op zondag en de gevolgen daarvan kan in Trefzeker in de Sociale gids afdeling 34, III, A en uw Sectorale gids hoofdstuk 30.3