Zondag 14 oktober 2018 verkiezingen, wat als uw werknemer moet zetelen als voorzitter of bijzitter?

28 september 2018

Werknemers die moeten zetelen als voorzitter of bijzitter hebben het recht om afwezig te zijn van het werk, maar enkel bijzitters behouden hun recht op loon.

Op zondag 14 oktober trekken we weer met zijn allen naar de lokale stembus om een nieuwe provincie- en gemeenteraad te kiezen.

Op de dag van de verkiezingen doet de overheid beroep op burgers om het kiezen in de stemlokalen en het tellen van de stemmen in goede banen te leiden. Het is dus mogelijk dat uw werknemer in aanloop naar de verkiezingen een brief ontving waarmee hij werd opgeroepen om te zetelen in een stembureau of telbureau, als voorzitter of als bijzitter. Maar wat als uw werknemer die zondag in principe moet werken?

Bijzitter

Werknemers die worden opgeroepen om te gaan zetelen in een stem- of telbureau, hebben het recht om afwezig te zijn van het werk met behoud van hun loon. De werknemer in kwestie kan immers beroep doen op dagen kort verzuim (ook wel ‘klein verlet’ of ‘omstandigheidsverlof’ genoemd).

De werknemer die op 14 oktober bijzitter is in een stembureau kan gedurende de tijd die daarvoor nodig is afwezig zijn van het werk. Wie bijzitter is in een hoofdbureau voor stemopneming, mag afwezig zijn voor de tijd die daarvoor nodig is, maar met een maximum van 5 dagen. 

Voorzitter

De werknemer die wordt opgeroepen om als voorzitter te zetelen bij een stem- of telbureau, heeft ook het recht om afwezig te zijn van het werk. De wetgever heeft voor hen echter geen recht op behoud van loon voorzien.

Mogen uw werknemers die zondag 14 oktober 2018 moeten werken en niet opgeroepen zijn om te zetelen afwezig zijn van het werk om hun stemplicht te vervullen? U leest er hier alles over.  

Deel dit artikel

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates