Dit nieuwsbericht vervangt het nieuwsbericht van 29 januari 2020
Het Verenigd Koninkrijk is op 31 januari 2020 officieel uit de EU gestapt. Sedert de uitstap geldt er een overgangsperiode tot eind 2020. Tijdens de overgangsperiode verandert er vrijwel niets. Het vrije verkeer van personen en goederen blijft gewaarborgd. Alle EU-regels en wetten blijven gelden voor het VK gedurende deze overgangsperiode . Burgers, bedrijven en organisaties krijgen gedurende deze periode dus de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels die zullen gelden na afloop van de overgangsperiode. Over deze nieuwe regels moeten de EU en het VK nog onderhandelen.
Getroffen zelfstandigen kunnen betalingsuitstel vragen voor de voorlopige bijdragen van het eerste en tweede kwartaal van 2020. Omwille van de laatste ontwikkelingen van de brexit, heeft de overheid de voorwaarden voor deze betalingsfaciliteiten aangepast.
Je moet je aanvraag indienen:
- vóór 15 maart 2020, voor het betalingsuitstel van het eerste kwartaal van 2020
- vóór 15 juni 2020, voor het betalingsuitstel van het tweede kwartaal van 2020
De snelste manier om je aanvraag te doen, is via e-mail. Onze contactgegevens vind je op je afrekening. Vermeld in deze mail zeker de volgende gegevens:
- in het onderwerp van je e-mail: “Aanvraag betalingsuitstel brexit”;
- je klantnummer (dit vind je terug op je afrekening);
- je naam, voornaam en woonplaats;
- je ondernemingsnummer;
- de naam en zetel van je bedrijf.
Bijkomend voeg je bewijsstukken toe die aantonen dat je voorbereidingen hebt getroffen met het oog op de periode na de overgangsperiode (zoals aanpassing van het aanbod van producten of diensten om verlies aan marktaandeel te compenseren, begeleiding of advies aangevraagd bijvoorbeeld bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, onderzoek van douaneformaliteiten, afspraken gemaakt met logistieke partners om leveringen aan het VK tijdig verder te zetten, opstellen actieplannen, …).
Een betaalde bijdrage kan niet terugbetaald worden. Voor onbetaalde bijdragen krijg je uitstel van betaling, maar tijdens dit uitstel blijf je in orde voor je sociaal statuut (kinderbijslag, ziekteverzekering, …), op voorwaarde dat je de bedoelde bijdragen binnen de verlengde termijn betaalt.
Het gaat om een betalingsuitstel, geen afstel. Je moet dus de uitgestelde kwartaalbijdrage na een jaar betalen, samen met de bijdrage van dat moment. Als dat problematisch is, kan je (ook) een vermindering van je voorlopige bijdragen aanvragen en/of een aanvraag tot vrijstelling van bijdragen. Daarover ontvang je na je aanvraag meer informatie.
Opgelet: als je gebruik maakt van het betalingsuitstel, is de betaalde VAPZ-premie voor 2020 niet fiscaal aftrekbaar.