Boeiende internettijden zijn aangebroken!
Op het eind van de jaren 90 waren internetconnecties voor bedrijven eerder een leuke gimmick met weinig impact op het dagelijks succes van de onderneming. Maar dat zou niet lang zo blijven. Midden de jaren 2000 verliep reeds heel wat commerciële communicatie via het internet, maar voorlopig zonder dominantie. Bijna 20 jaar later liggen de kaarten anders: België heeft meer dan 3,7 miljoen vaste internetverbindingen en volgens de voorspellingen van statistia.com zal het aantal actieve Facebookgebruikers in België in 2018 tot 6,41 miljoen gebruikers. Een duidelijke (pro-)actieve online aanwezigheid is dan ook een absolute must.
Mobiliteit is noodzakelijk
In 2017 had het leeuwendeel van de smartphones die in België verkocht werden de mogelijkheid om via een 4G connectie op het internet te surfen. Sinds de launch van de eerste iPhone in 2007 steeg het mobiel internetverkeer. In 2017 steeg het verbruik van mobiele data per Belg tot 827MB per maand, een groei van 70% ten opzichte van de 345MB in 2015 (De Tijd). Deze stijgende trend heeft natuurlijk consequenties, en een goede mobiele site is daarvan ongetwijfeld de belangrijkste. Het internet is de desktop al lang ontgroeid en dat maakt het voor bedrijven, groot en klein, erg belangrijk om hun web-aanwezigheid kwalitatief om te turnen naar de mobiele platformen.
Google lacht er niet mee
Google paste begin 2015 hun algoritmes aan zodat non-mobile friendly sites consequent lager in de zoekresultaten belanden. Een belangrijk signaal, maar ook hoognodig: het merendeel van de internetgebruikers op het Afrikaanse continent en grote delen van Azië maken uitsluitend gebruik van mobiele connecties. Op developers.google.com windt Google er geen doekjes om, we laten het originele Engels even staan voor dramatisch effect: “ If you haven't made your website mobile-friendly, you should. The majority of users coming to your site are likely to be using a mobile device.”
Nieuwe modellen en methodes
In het laatste decennium zagen we mede door het internet het ene klassieke businessmodel na het andere de geest geven. Er ontstonden nieuwe methodes die de oude in snelheid pakten, zoals bijvoorbeeld het geval is met crowdfunding. Crowdfunders zoals Indiegogo of het erg populaire Kickstarter bieden bedrijven de mogelijkheid om nieuwe ideeën meteen tractie te doen krijgen en zo snel uit te groeien tot een geduchte wereldspeler. De laatste generatie van internauten beschouwt Facebook als een portaalsite en heeft geen enkel probleem met de advertenties die in hun feed verschijnen, zolang de content op hun interesses afgestemd is. Websites zoals Etsy geven een platform aan kleine ambachten en online shops zoals coolblue.be en bol.com zorgen ervoor dat de klassieke retail op haar grondvesten davert. Kranten die al honderden jaren bestaan moeten zich gedragen als een wendbare start-up om de concurrentie met journalism-as-a-service bedrijven als Gawker of Buzzfeed aan te kunnen. Een stevig voorbeeld van hoe disruptief het internet voor bestaande business modellen kan zijn.
Overheidsinitiatief
Disruptief. Het woord is gevallen. Het geeft aan dat zaken supersnel kunnen veranderen in de bedrijfswereld. Het vergt een hele aanpassing, maar het biedt evenzeer opportuniteiten. Volgens Agoria zal de verbreding van de digitalisering in het bedrijfsleven, die via het initiatief Tournée Digitale van de federale overheid wordt gesteund, naast het creëren van jobs ook de economie als geheel ten goede komen.
‘Adapt quickly or die slowly’
Raar maar waar: volgens de Barometer-informatiemaatschappij van het FOD Economie hebben 20% van de Belgische bedrijven nog geen website. Voor Dries De Moor, Director Extended Services van Acerta zijn de redenen duidelijk: “ Een gebrek aan tijd, kennis en geld zijn de voornaamste redenen voor ondernemers om zich (nog) niet te wagen aan de digitale sprong. Bij Acerta nemen we die drempels weg en effenen we de baan om effectief zorgeloos te ondernemen”