Ken jij het antwoord op deze nieuwe maatregelen?
De laatste tijd zijn de nieuwe maatregelen op de arbeidsmarkt niet meer bij te houden. Weet jij het antwoord op deze vragen al?
Je medewerker wordt ziek tijdens zijn vakantie, mag hij de vakantiedagen recupereren?
Neen in 2023, ja in 2024. We leggen even uit.
In vakantiejaar 2023 klopt dat nog niet, omdat de eerste reden van afwezigheid nog steeds primeert. Dus als je medewerker ziek wordt voor zijn vakantie begint, kan hij die vakantiedagen ‘recupereren’. Wordt hij ziek tijdens zijn vakantie, dan blijven die ziektedagen vakantiedagen.
Vanaf vakantiejaar 2024 kan het wel. Vanaf dan kan je medewerker de vakantiedagen waarop hij ziek was, omvormen tot ziektedagen en zijn ‘verloren’ vakantiedagen later opnemen, ongeacht of hij ziek wordt voor zijn verlof of tijdens zijn verlof.
Kan je jouw medewerkers een koopkrachtpremie geven als je sector niets heeft geregeld?
Ja, dat kan. Ook al heeft je sector geen afspraken, toch kan je als onderneming een koopkrachtpremie toekennen aan je medewerkers.
Heb je een syndicale afvaardiging, dan doe je dat via een ondernemings-cao.
Heb je geen vakbond, dan doe je dat via een individuele bijlage bij de arbeidsovereenkomst.
Let wel op: de koopkrachtpremie moet je collectief, dus aan al je medewerkers toekennen. Je mag niemand uitsluiten.
Heb je recht op een werkhervattingspremie van 1000 euro als een langdurig zieke werknemer terug aan het werk gaat?
Ja, dat klopt. Als je tussen 1 april 2023 en 31 maart 2025 een werknemer die minstens één jaar arbeidsongeschikt was, in dienst neemt of zijn werk laat hervatten, kan je een werkhervattingspremie van 1000 euro krijgen. Voor de werkhervatting heeft je werknemer wel toelating nodig van de adviserend arts van het ziekenfonds.
Zorgt de dalende inflatie voor een negatieve indexering van de lonen?
Dat hangt af van je paritaire comité. In heel wat paritaire comités zijn er afspraken gemaakt over de gevolgen van een negatieve indexering. Er kan bijvoorbeeld afgesproken zijn dat een negatieve indexering niet wordt toegepast, of dat de negatieve indexering wordt verrekend bij de volgende positieve indexering of toepassing van de negatieve index. Als er in je paritair comité dergelijke afspraken zijn gemaakt, dan ben je als werkgever verplicht om die afspraken te volgen.
In sommige paritaire comités zijn er echter geen afspraken gemaakt over wat er gebeurt bij een negatieve indexering. Dan kun je als werkgever zelf beslissen of je het loon van je werknemers vermindert als de index negatief is. Let wel, beslis je als werkgever om de negatieve index niet toe te passen, dan mag je uiteraard die niet verrekenen bij een volgende positieve index.
Update in minder dan 2 uur je kennis over alle sociaal-juridische nieuwigheden
Wil je mee zijn met deze en nog veel meer nieuwe ontwikkelingen? Neem dan een abonnement op de sociaal-juridische updates. Deze infosessies van twee uur bieden je een kant-en-klaar overzicht van alle wijzigingen op het gebied van arbeidswetgeving, fiscaliteit en sociale zekerheid. Bovendien heb je 24/7 toegang tot een online leerportaal met alle documentatie en video's. En nog een pluspunt: de updates zijn helemaal afgestemd op jouw organisatie, of je nu actief bent in een grote of kleine onderneming, in de privé-, publieke of social profitsector.
Al meer dan 500 organisaties houden met een abonnement op de sociaal-juridische updates hun hr-beleid up-to-date. Test uit met een gratis proefsessie of een jaarabonnement ook iets voor jou is.
Op maat van jouw organisatie
Voor kleinere ondernemingen (tot 50 mdw)
- Wetswijzigingen van kracht, relevant voor de kmo
- 4 x per jaar
- Online klas (MS Teams) of via webinar
- 24/7 toegang tot online documentatieplatform
Prijs: 550 euro (excl. btw) - 20% tot 30% korting via kmo-portefeuille
Of volg een gratis proefsessieVoor grotere ondernemingen (vanaf 50 mdw)
- Alle wijzigingen: vooruitblik, stand van zaken en praktische toepassing
- 10 x per jaar
- Online klas (MS Teams), webinar of op locatie in Gent, Hasselt, Wilrijk, Genk, Turnhout, Leuven
- 24/7 toegang tot online documentatieplatform
Prijs: 2210 euro (excl. btw) - 20% tot 30% korting via kmo-portefeuille
Of volg een gratis proefsessieVoor de social profit
- Alle wetswijzigingen relevant voor de sector
- 5 x per jaar
- Online klas (MS Teams) of via webinar
- 24/7 toegang tot online documentatieplatform
Prijs: 750 euro (excl. btw)
Of volg een gratis proefsessieVoor de publieke sector
- Alle wetswijzigingen relevant voor de sector
- 5 x per jaar
- Online klas (MS Teams), via webinar of op locatie in Mechelen, Gent, Leuven, Hasselt
- 24/7 toegang tot online documentatieplatform
Prijs: 750 euro (excl. btw)
Of volg een gratis proefsessieWat halen HR specialisten Liselot en Nathalie uit de updates?
Nathalie Pauwels, hr-coordinator bij Amspec, en Liselot Opsomer, pay and reward specialist bij Edgar & Cooper, hebben een abonnement op de sociaal-juridische updates. Dat abonnement geeft hen toegang tot maandelijkse infosessies en tot een online platform waar ze 24/7 alle info vinden over de actuele topics die aan bod komen in de sessies. Daarnaast netwerken en sparren ze volop met collega hr-professionals uit andere bedrijven. Ze vertellen jou graag zelf waarom ze er zo graag bij zijn.
Altijd als eerste op de hoogte
Rechtstreeks van de wetgever
De trainers zijn experts in hun domein en worden ondersteund door een kenniscentrum van meer dan 50 experts. Die halen hun info recht van bij de wetgever.
Pure tijdswinst
Gedaan met opzoek- en naslagwerk. In de updates krijg je alle info hapklaar beschikbaar. Bovendien heb je 24/7 toegang tot alle documentatie en video's.
Steeds een correct antwoord
Met de info uit de update-sessies en op het online documentatieplatform antwoord je vlot, correct en up-to-date op de personeelsvragen van je collega’s.
Toepasbaar in de praktijk
Met de info uit de updates kan je direct aan de slag in jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt immers concrete tips en aanbevelingen. En je kan vragen stellen en cases voorleggen.