Naar inhoud

Home Acerta in de media Columns

Columns

Flexibiliteit is geen complexiteit - Chris Wuytens

September - Flexibiliteit is het vermogen om iets te veranderen, om zich gemakkelijk aan te passen aan een wijzigende situatie. Elk jaar stijgt de gemiddelde leeftijd van de werkende Belg, anno 2016 komt de teller op 41,6 jaar te staan – dat bleek uit ons onderzoek. Als we werknemers duurzaam willen inzetten, is flexibiliteit niet alleen een trendwoord maar ook een werkwoord. Maar hoe kan Werkbaar Werk verder vorm krijgen, wanneer zowel door werkgevers als sociale partners het voorstel van Kris Peeters afgebroken werd?

Wat neem je mee uit vakantie? - Inge Hennes

Augustus - Afstand zorgt voor nieuwe inzichten. De vakantie loopt stilaan op zijn einde. Wellicht was dit een periode van genieten en zalig nietsdoen of net sportief en actief bezig zijn. Maar ook een tijd van reflectie, het moment waarop we nadenken over onze toekomst en alles eens op een rijtje zetten.

Het leven na een topsportcarrière - Magda Duerinckx

Augustus - Pieter Timmers bezorgde onze Belgische zwemmers voor het eerst in twintig jaar een Olympische medaille, terwijl Dirk Van Tichelt voor een verrassing van formaat zorgde met een bronzen medaille in de judo. Al die atleten die het beste van zichzelf geven en fenomenale prestaties neerzetten: prachtig om te zien. Maar wat na een topsportcarrière, volgt dan het fameuze zwarte gat?

Controle op burn-outs: is dat de oplossing? - Dirk Wijns

Augustus - De inspectiedienst van Welzijn gaat controleren of werkgevers wel de nodige maatregelen nemen in de strijd tegen psychosociale risico’s op de werkvloer. Maar is dat voldoende om het aantal burn-outs terug te dringen? 

Verplicht re-integratietraject voor langdurig zieken? - Chris Wuytens

Augustus - De kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte, vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die langer dan drie maanden afwezig zijn op het werk minder dan 50% kans hebben om probleemloos terug te keren. Het gezamenlijke onderzoek van Idewe en Acerta rond re-integratie van langdurig zieken legt daarom de focus op chronisch ziekteverzuim. De analyse van onze resultaten spreekt boekdelen. Wat er beleidsmatig zal mee gedaan worden willen we in het midden laten. In de heisa rond het gat in sociale zekerheid van 750 miljoen werd dit onderzoek opnieuw zeer actueel. Maar belangrijk is ook: Waar liggen nu precies de verantwoordelijkheden van de werknemer en die van de werkgever? Ook op ondernemingsniveau en vanuit het individu kunnen stappen ondernomen worden.

Alle sectoren gelijk voor de wet? - Sarah Peeters

Juni - Minister van Werk Kris Peeters wil nog voor de zomer zijn wetsontwerp omtrent flexibelere deeltijdse arbeid laten goedkeuren door het parlement. Later dit jaar moet ook het voorstel over glijdende uren een vaststaand gegeven worden. Tot op vandaag heerst er een vorm van ongelijkheid tussen de verschillende sectoren op deze vlakken. Daarom moet voor zowel werkgevers als werknemers elke vorm van gedoogbeleid gebannen worden binnen onze Belgische werkcultuur. Transparantie zal de competitiviteit van onze ondernemingen ten goede komen maar er moet ook rekening gehouden worden met de behoeften van de werknemers, willen we vorm geven aan Werkbaar en Wendbaar werk voor beide partijen.

Flexibiliteit in twee richtingen - Chris Wuytens 

April - De flexibele 38-uren werkweek van Kris Peeters blijkt voor heel wat onrust te zorgen bij de sociale partners. Flexibiliteit zou in eerste instantie geassocieerd moeten worden met samenspraak tussen werkgever en werknemer. Peeters kondigde dit weekend aan dat het de bedoeling is dat werknemers kunnen pieken in bepaalde weken, tot maximaal 45 uur per week, maar het gemiddelde over het hele jaar heen moet op 38 uur per week komen. 

Waar is het eenheidsstatuut in de verloning?- Sarah Peeters

Maart - Uit een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie bleek onlangs, naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, dat we nog 70 jaar nodig hebben vooraleer de loonkloof tussen mannen en vrouwen gedicht zal worden. Er zijn echter nog meer verschillen in onze arbeidswereld. In 2014 werd het eenheidsstatuut ingevoerd om meer gelijkheid te creëren tussen arbeiders en bedienden, maar ook die gelijkheid moet klaarblijkelijk nog een lange wegafleggen als we kijken hoe het verloningspakket ingevuld zou moeten worden volgens werknemers én werkgevers.

Nieuwe arbeidsnoden, verouderde wetgeving - Dirk Wijns

Februari - In het regeerakkoord Michel I werd het ambitieuze plan voor een loopbaanrekening opgenomen. Met een loopbaanrekening wil de regering werknemers in staat stellen niet enkel tijd en/of loon te accumuleren om later te gebruiken, maar overweegt ze om hierin ook tijdskrediet, loopbaanonderbreking en mogelijk zelfs opleiding te integreren. Het is nu aan minister Peeters om snel een ontwerp op te stellen, want de interesse is groot aan beide zijden van het werkveld.

Lange files, nieuwe leiders - Peter Tuybens

Januari - In 2015 stonden we een spectaculaire 607 uur in de file. Belgen verspillen een behoorlijk aantal dagen aan fileleed, voornamelijk doorgebracht in de ochtend- en avondspits, pendelend naar het werk. Als we flexibel omspringen met de klassieke werkomgeving kunnen we beletten dat er heel wat uren verloren gaan met ‘stilstaan’. Hier deed de klinkende term ‘het Nieuwe Werken’ zo’n 10 jaar geleden zijn intrede.
 

Columns 2015

Over Acerta
De Acerta Groep
Missie en visie
Strategie
Historiek
Acerta en Doccle
Partners
Acerta in de media
Persberichten
Media contacts
Downloads
Columns
Jobs bij Acerta
Onze medewerkers aan het woord