Terug naar overzicht

Verwachten we in oktober terug een piek van het overbruggingsrecht?

Werk je ‘voor jezelf’, dan weet je dat dat - ondanks de vele voordelen van zelfstandig zijn - niet altijd even makkelijk is. En ben je voorzien op tegenslag. Maar op een mondiale crisis van deze grootte, was niemand voorbereid. De lockdown in maart en april kwam aan als een mokerslag.

Gelukkig kwam er snel steun vanuit de overheid, onder andere in de vorm van het overbruggingsrecht. Hoewel net geen 50% van de zelfstandigen er tijdens de eerste periode van de crisis gebruik van maakte, stelden we de voorbije maanden een sterke daling vast. Of de tweede golf dat percentage weer zal doen stijgen? Ongetwijfeld.

Sterke daling aanvraag crisis-overbruggingsrecht sinds juni

Het ging de goede kant uit: sinds juni stelde Acerta een sterke daling in het aantal aanvragen van het crisis-overbruggingsrecht (of corona-overbruggingsrecht) vast. In september ging het om slechts 0,6% van de zelfstandigen in hoofdberoep, terwijl dit in de maanden maart, april en mei bijna de helft was.

Sinds juni blijft het aantal aanvragen dalen. Door de stelselmatige heropstart vanaf 4 mei kregen veel organisaties en sectoren de wind weer vanachter, in plaats van van voren. Zelfstandigen die hun activiteiten mochten heropstarten voldeden hierdoor niet meer aan de voorwaarden van het corona-overbruggingsrecht.

Helaas kondigde het Overlegcomité op 16 oktober strengere maatregelen en een verplichte sluiting van de horeca aan. Vermoedelijk zal het aantal aanvragen hierdoor weer pieken. Moest jij jouw zelfstandige activiteit verplicht geheel of gedeeltelijk onderbreken door de coronamaatregelen? Dan kan je het crisis-overbruggingsrecht aanvragen voor elke maand tot 31 december 2020.

Ruim helft aanvragen heropstart-overbruggingsrecht komt uit horecasector

Vlak voor de zomer riep de regering een nieuw type overbruggingsrecht voor zelfstandigen in het leven, naast het crisis-overbruggingsrecht. Het heropstart-overbruggingsrecht, ook wel relance-overbruggingsrecht genoemd, zou hen ondersteunen bij de heropstart van de economie. Aanvankelijk was deze steunmaatregel voorzien voor zelfstandigen die tot 3 mei of langer moesten sluiten, en nadien hun zaak weer hebben opgestart. Daarnaast moeten ze ook een omzetdaling van minstens 10% in Q2 van 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019 aantonen om aanspraak te kunnen maken op dit type overbruggingsrecht.

Tot nu toe maakten maar weinig zelfstandigen gebruik van het relance-overbruggingsrecht. In juli en augustus vroeg iets meer dan 5% de steunmaatregel aan, in september zakte dat percentage naar 3,7%. Het zal je niet verbazen: meer dan de helft van alle aanvragen kwam uit de horecasector.

Het heropstart-overbruggingsrecht loopt eind deze maand af. We verwachten dat het percentage aanvragen door de tweede verplichte sluiting van de horeca in oktober weer zal stijgen. Door de strengere maatregelen zal ook deze maatregel herbekeken worden.

Dubbel overbruggingsrecht voor wie de deuren moet sluiten

Moet jij als zelfstandige (opnieuw) de deuren sluiten door de verstrengde coronamaatregelen? Dan verdubbelt de regering je overbruggingsrecht. Daarnaast worden de bestaande steunmaatregelen, zoals uitstel van betaling, verlengd en voorziet de regering een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-bijdragen. Natuurlijk moet er eerst wel nog een wetgevend initiatief komen. In de loop van volgende week verwachten we het nieuwe pakket aan steunmaatregelen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste corona-nieuws?

Surf dan naar acerta.be/coronavirus. Een overzicht van alle steunmaatregelen en hoe je ze kan aanvragen vind je op acerta.be/coronasteunmaatregelen.

Els Schellens-acerta

Geschreven door

Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels