Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)

Starten met een vrij beroep
De eerste drie stappen
De eerste drie stappen voor elk vrij beroep
Alvorens je naar een ondernemingsloket zoals Acerta stapt, moet je als vrij beroeper de volgende drie zaken in orde brengen:
- Erkenningsaanvraag bij de Orde of het Instituut
Heel wat vrije beroepen kan je niet uitvoeren zonder erkenning. In sommige gevallen moet je deze zelfs voor je stage aanvragen! Preregistreer je bij Acerta en wij geven je een seintje wanneer het tijd is om je erkenningsaanvraag in te dienen.
- Kies een juridische vorm
Als je start met een vrij beroep moet je net zoals andere zelfstandigen kiezen of je dit doet onder een eenmanszaak of een vennootschap. Beide ondernemingsvormen hebben voor- en nadelen, maar hoe maak je hierin nu als starter een keuze? Ontdek via onze online test welke ondernemingsvorm het beste bij jou past.
- Open een zakelijke bankrekening
Start je een eenmanszaak? Dan is een aparte professionele rekening niet verplicht, maar wel aangeraden. Met een zakelijke rekening heb je een helder overzicht van betalingen van klanten of patiënten en je professionele uitgaven. Op de website van Acerta-partner KBC open je makkelijk van thuis uit online je zakelijke rekening.
Je administratieve verplichtingen
Je administratieve verplichtingen als vrij beroeper
Check, check, check voor je eerste drie to do’s? Dan is het tijd voor administratie. Ook dit kan je allemaal eenvoudig online regelen via het platform ikwilstarten.be van Acerta:
- De inschrijving in het KBO-register van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
Het KBO-register is een beveiligd register dat de gegevens en informatie over Belgische ondernemingen bundelt. Na je inschrijving krijg je jouw ondernemingsnummer: een uniek nummer waarmee overheidsinstanties, leveranciers en klanten/patiënten jouw onderneming kunnen identificeren. - Een btw-nummer: nodig of niet?
De meeste vrij beroepen zijn niet btw-plichtig. Toch dubbelcheck je dit best bij je boekhouder, want in sommige gevallen ben je toch (gemengd) btw-plichtig. Let op: hoewel je btw-nummer identiek is aan je ondernemingsnummer moet je dit apart activeren. Bovendien activeren we voor jou gratis je btw-nummer (t.w.v. 68,97 euro). - De aansluiting bij een erkend sociaal verzekeringsfonds
Op basis van je statuut en inkomen berekent een sociaal verzekeringsfonds hoeveel sociale bijdragen je ieder kwartaal moet betalen. Wanneer je je bijdrage steeds op tijd betaalt, zijn je sociale zekerheid zoals ziekteverzekering, pensioenopbouw en rechten op kinderbijslag gegarandeerd. Voor deze berekening betaal je een administratieve kost en bij Acerta ligt die het laagst. - Breng je ziekenfonds op de hoogte
Wanneer je zelfstandige wordt, verander je van statuut. En moet je je ziekenfonds hiervan op de hoogte stellen. Dit gebeurt automatisch na je inschrijving bij het ondernemingsloket. Wanneer je start in bijberoep is dat niet nodig: dan wordt je sociaal statuut geregeld via je werkgever.
Vergeet je appeltje voor de dorst niet
Vergeet je appeltje voor de dorst niet
Aan het begin van je carrière al denken aan je pensioen? Absoluut! Met een (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ of SVAPZ) spaar je voor later én win je vandaag dankzij de fiscale voordelen. Moet je je voor je vrij beroep aansluiten bij het RIZIV? Dan kan je via het Life Pension Plan - RIZIV van Acerta je RIZIV-toelage gebruiken om je aanvullend pensioen te financieren.
Nog een slimme zet: de verzekering gewaarborgd inkomen. Dit is een extra maandelijkse uitkering die je bovenop je uitbetaling van het ziekenfonds krijgt als je lange tijd werkonbekwaam bent. Niet nodig? Toch wel. Want je doorlopende kosten liggen vaak hoger dan het bedrag dat je krijgt van het ziekenfonds.
Als laatste, maar zeker niet onbelangrijke stap sluit je een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgelijke aansprakelijkheid af. Deze verzekering dekt de kosten voor fouten die eigen aan je beroep zijn en dekt de schade die je aan derden zou kunnen veroorzaken tijdens het uitoefenen van je beroep.