Main page content

Starten als logopediste

Starten als logopedist

Diploma logopedie, check! Nu ben je helemaal klaar voor de kick-off van jouw carrière als logopedist. Of niet? Want wil je starten in een vrij beroep dan start je eigenlijk als zelfstandige. En moet je net zoals anderen die een eigen zaak starten eerst een aantal stappen doorlopen. Weet je niet goed wat dat allemaal inhoudt? Geen nood: wij stelden voor jou een handig stappenplan op.
Jouw stappenplan

Je erkenning en visum

Je RIZIV-nummer

Stap 2: je RIZIV-nummer

Nadat je je erkenning en logopedistenvisum hebt ontvangen, kan je je aanvraag tot inschrijving als logopedist bij het RIZIV indienen. Download het formulier vanop de website en mail het ingevuld naar het RIZIV. Zij controleren je erkennings- en visumgegevens. Als alles in orde is, sturen ze jouw RIZIV-nummer op naar je officieel adres. Zo vlot gaan die eerste stappen in je carrière! 

Je verplichtingen

Je eigen vangnet

Stap 4: creëer je eigen vangnet

Je kan veel plannen en controleren in het leven, maar soms gebeurt het onvermijdelijke. Plots ben je langdurig ziek of zorgt een ongeval ervoor dat je een tijd buiten strijd bent. Via Acerta en onze partner KBC kan je voor jezelf een stevig vangnet creëren. Om die onverwachte tegenslagen op te vangen, maar ook voor later:

 1. De verzekering gewaarborgd inkomen
  Dankzij je sociale bijdragen heb je recht op een uitkering van het ziekenfonds. Het maandelijks bedrag is echter vaak niet voldoende om je doorlopende kosten te betalen. Via de verzekering gewaarborgd inkomen ontvang je een maandelijkse extra uitkering. En die komt dan goed van pas. 
 2. De verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgerlijke aansprakelijkheid
  Natuurlijk hoop je dat je deze nooit zult nodig hebben. Maar als er een beroepsfout gebeurt, wil je goed verzekerd zijn tegen schade aan derden. 
 3. Het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen
  Met enkel je wettelijk pensioen zul je er op je oude dag niet geraken. Een realiteit waar je dankzij het VAPZ of SVAPZ nu al iets aan kunt doen. Want met een VAPZ of SVAPZ vul je naast je persoonlijk pensioenspaarplan jaarlijks je extra pensioenspaarpotje aan.  
 4. Het Life Pension Plan - RIZIV
  Wist je dat je RIZIV-toelage kan gebruiken om je aanvullend pensioen te financieren? Met het Life Pension Plan - RIZIV van Acerta geniet je bovendien van financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap.