Wat zijn de sociale bijdragen?

Als je bediende werknemer bent, stort je werkgever een deel van je brutoloon naar de sociale zekerheid. Maar als zelfstandige ben je je eigen werkgever. En sta je zelf in voor je sociale bijdragen. Je hele carrière lang.

Leestijd: Later lezen?

Noodzakelijk, maar niet genoeg

Net zoals een bediende of arbeider heb je recht op pensioen, kinderbijslag en een ziekte- en invaliditeitsverzekering. Het is wel zo dat die uitkeringen in de praktijk nog steeds lager zijn dan wanneer je een carrière zou uitbouwen als loontrekkende. Daarom raden we je sterk aan om bijvoorbeeld voor een aanvullend pensioen te sparen.

Let op! Als zelfstandige heb je geen recht op een werkloosheidsvergoeding als je stopt met je zaak. Als je niet te lang zelfstandige bent geweest (min. 6 maanden en max. 15 jaar), heb je nog wel recht op een werkloosheidsvergoeding als je daarvoor voldoende gewerkt hebt als loontrekkende. Voor meer informatie daarover kan je terecht bij de RVA.

Hoger loon inkomen = hogere sociale bijdragen

Sociale bijdragen betaal je per kwartaal. Als starter kan je kiezen voor een forfaitaire minimumbijdrage. In 2019 betaal je dan 731,33 euro per kwartaal. In bijberoep is dat dan 80,90 euro.

Het lijkt misschien een goed idee om in je opstartperiode het minimum te betalen: je hebt wel andere kosten en zorgen aan je hoofd. Maar als de zaken goed gaan en je inkomsten stijgen, volgt er na drie jaar een flinke herberekening van je sociale bijdragen. Want ook voor zelfstandigen geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je sociale bijdragen.

Daarom kan je er ook voor kiezen om wat hogere sociale bijdragen te betalen, op basis van je verwachte inkomsten. Je betaalt meer vanaf het begin, maar je zit niet met een kater na drie jaar. Spreek erover met je startersconsulent. Elke situatie is immers anders.
 

Let op! Zelfstandige in hoofdberoep, in bijberoep, meewerkende echtgenoot/echtgenote, helper in een eenmanszaak… iedereen moet sociale bijdragen betalen.

Als je beslist om jezelf een flinke loonsverhoging toe te kennen, hou er dan rekening mee dat je sociale bijdragen later ook de hoogte zullen ingaan.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic