Terugvordering overbruggingsrecht

Je wordt geconfronteerd met een terugvordering van het overbruggingsrecht of van de eenmalige premie. Welke stappen kan je hiertegen ondernemen?

Terugvordering overbruggingsrecht

Je kan bij je sociaal verzekeringsfonds een aanvraag indienen tot verzaking aan deze terugvordering. Hiermee vraag je om het teruggevorderde bedrag niet te moeten terugbetalen

Criterium gezinslast niet in strijd met de Grondwet

In de nasleep van de Covid-19 crisis kregen heel wat zelfstandigen een terugvordering overbruggingsrecht omdat zij ten onrechte het bedrag met gezinslast ontvangen hadden.

Een aantal zelfstandigen vonden echter dat het criterium “gezinslast” in strijd was met de Grondwet en vroegen aan het Grondwettelijk Hof om na te gaan of dit verschil in behandeling wel redelijk verantwoord was.

In een arrest van 27 februari 2025 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het criterium “gezinslast” in het kader van het overbruggingsrecht niet in strijd is met de Grondwet.

Aanvraag tot verzaking

Als je geconfronteerd wordt met een terugvordering overbruggingsrecht kan je bij je sociaal verzekeringsfonds een aanvraag indienen tot verzaking aan deze terugvordering. Hiermee vraag je om het teruggevorderde bedrag niet te moeten terugbetalen.

Opgelet! Heb je in het verleden al een aanvraag tot verzaking ingediend en werd deze geweigerd? Dan kan je geen nieuwe aanvraag indienen.

Wanneer kan je de verzaking vragen?

Deze verzaking kan je aanvragen in 2 situaties :

  • Je bevindt je in een moeilijke financiële situatie.
  • De terugvordering is te wijten aan een fout van het sociaal verzekeringsfonds of van  een andere instelling van sociale zekerheid.

Hoe ga je te werk?

Je stuurt je aanvraag, voorzien van de noodzakelijke bewijsstukken, naar Acerta. Je aanvraag wordt vervolgens doorgestuurd naar het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen voor Zelfstandigen (RSVZ), dat bevoegd is om te beslissen over de verzaking.

Als het RSVZ een positieve beslissing neemt, hoef je de ontvangen bedragen niet terug te betalen.

Neemt het RSVZ een negatieve beslissing, dan moet je deze bedragen toch terugbetalen aan je sociaal verzekeringsfonds. Ga je niet akkoord met de beslissing van het RSVZ, dan kan je ons bijkomende stukken bezorgen. Alleen nieuwe elementen, geven aanleiding om een nieuwe beslissing te vragen aan het RSVZ.

Beroep bij de arbeidsrechtbank

Ga je niet akkoord met de terugvordering, dan kan je binnen de 3 maanden beroep aantekenen door een verzoekschrift neer te leggen bij de griffie van de arbeidsrechtbank van je woonplaats.

Je vindt het juiste adres op juridat.be.