Sociale zekerheid als zelfstandige
De sociale zekerheid is een openbaar systeem met de bedoeling het loon of zorg van mensen te waarborgen. Jouw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds is een must. Het geeft je toegang tot onder andere kinderbijslag, gezondheidszorg, pensioen, gratis dienstencheques als kersverse mama en een uitkering voor mantelzorg. Als je voor het sociaal verzekeringsfonds van Acerta kiest, bespaar je bovendien op je beheerskosten. Met 3,05% zijn we de voordeligste van België.
Je sociale zekerheid als vangnet
Met Acerta ben je als zelfstandige volledig in orde met jouw sociale zekerheid - vanaf je start tot en met je pensioen. Je betaalt sociale bijdragen - dat is verplicht - maar daar krijg je heel wat zekerheid voor terug. Bovendien kent Acerta de rechten en plichten van zelfstandigen door en door, ook specifiek voor jouw sector. Vertrouw op onze expertise en onderneem met een gerust gevoel.


Sociale bijdrage berekenen voor zelfstandigen
Bij het berekenen van de sociale bijdrage voor zelfstandigen komt heel wat kijken. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de gegevens waarover de fiscale overheid beschikt. Bovendien zijn er veel factoren die meespelen, zoals bijvoorbeeld het aantal jaren dat je onderneming bestaat. We zorgen voor een correcte berekening waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan.
Jaarlijkse vennootschapsbijdrage
Is je vennootschap onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of aan de belasting van niet-verblijfhouders? Dan moet die vennootschap zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds - binnen drie maanden na de neerlegging van de oprichtingsakte. Daaruit volgt een jaarlijkse vennootschapsbijdrage. Maar hoe hoog is die bijdrage? En wanneer betaal je die? Het Acerta sociaal verzekeringsfonds berekent dit voor je, en geeft antwoord op al je vragen.
Wettelijk pensioen
Als zelfstandige in hoofdberoep bouw je automatisch een wettelijk pensioen op. Helaas is dat niet genoeg om de huidige levensstandaard na je pensionering te handhaven. Neem dus tijdig de nodige maatregelen om de spaarpot voor je welverdiende rust aan te vullen. Acerta staat je bij en begeleidt je richting een zorgeloze en comfortabele oude dag.


Kinderbijslag
Ook als zelfstandige met kinderen heb je recht op kinderbijslag. Vanaf 2019 kies je zelf bij wie je die aanvraagt. We verwijzen je graag naar onze partner Infino. Die zorgt niet alleen voor je maandelijkse kinderbijslag, maar ook voor je geboorte- of adoptiepremie. Op de Infino-site lees je precies hoe je je kinderbijslag moet aanvragen.
Geboorte, adoptie en dienstencheques bestellen
Wist je dat je als zelfstandige mama recht hebt op 105 gratis dienstencheques na de geboorte? Een welkome ondersteuning in die eerste hectische maanden van kersvers moederschap. Je ruilt de cheques in voor de hulp die jij nodig hebt: poetsen, wassen, strijken, boodschappen doen en/of koken.
Als zelfstandige papa of mee-ouder heb je recht op maximum 20 dagen vaderschaps- of geboorteverlof (40 halve dagen). Als je kiest voor maximaal 8 verlofdagen, krijg je daarnaast ook een éénmalige uitkering van 135 euro, ter compensatie van de kosten die je gemaakt hebt voor de bestelling van dienstencheques. Deze regeling geldt voor geboortes vanaf 1 mei 2019.
Ziekteverzekering en gezondheidszorg in België
Via je sociale bijdragen bouw je het recht op ziekteverzekering op. Je sociaal verzekeringsfonds int je bijdragen. De mutualiteiten zijn bevoegd voor de terugbetaling van geneeskundige verzorging en de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid. Maar voor je hierop aanspraak kan maken moet je een aantal zaken regelen. We leggen het voor je uit in onze adviessectie.
Overbruggingsrecht voor zelfstandigen
Als je jouw activiteit stopzet, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een uitkering. Je vraagt je uitkering eenvoudig aan bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta.

Mantelzorg vergoeding aanvragen
Zelfstandigen die hun activiteit maximaal 12 maanden onderbreken om voor een partner, gezins- of familielid te zorgen hebben recht op een vergoeding voor mantelzorg. In bepaalde gevallen kunnen zij ook vrijstelling van sociale bijdragen krijgen met behoud van alle rechten in het sociaal statuut.
Rouwverlof
Zelfstandigen die hun activiteit maximaal 10 dagen onderbreken na het overlijden van hun kind of partner hebben recht op de uitkering rouwverlof.