Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)

Starten als tandarts
Je voorlopig visum
Je voorlopig visum
Voor stap één hoef jij helemaal niets te doen. Handig! Na het behalen van je masterdiploma stuurt de FOD Volksgezondheid jouw voorlopig visum namelijk automatisch op. Zo kan jij al je aandacht richten op het vinden van de perfecte erkende stageplaats en stagemeester.
Je voorlopig RIZIV-nummer
Je voorlopig RIZIV-nummer
Nadat je een stageplek hebt gevonden, dien je een stageplan in bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. De erkenningscommissie buigt zich over jouw stageplan en zal een positief of negatief advies verlenen. Keuren zij je plan goed? Dan krijg je jouw voorlopig RIZIV-nummer 'kandidaat tandarts in opleiding' van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.
Je administratieve verplichtingen
Je administratieve verplichtingen
Je hebt er al helemaal zin in. Maar voor je écht van start mag als tandarts stagiair, moet je enkele administratieve verplichtingen in orde brengen. Je kunt dit volledig zelf regelen of toevertrouwen aan het ondernemersloket van Acerta.
- Je ondernemingsnummer
Elke zelfstandige moet zich inschrijven in het KBO-register van de Kruispuntenbank van Ondernemingen. Na inschrijving ontvang je jouw ondernemingsnummer.
- Niet btw-plichtig. Of toch?
Als tandarts (stagiair) ben je niet btw-plichtig. Tenzij je naast je specialisatie nog andere activiteiten/diensten aanbiedt. Dan is er een kans dat je gemengd btw-plichtig bent. Vraag bij twijfel hierover zeker advies aan onze experten. Bovendien activeren we voor jou gratis je btw-nummer (t.w.v. 75,02 euro).Goed om te weten: vanaf 2022 gaat de nieuwe btw-regeling voor tandartsen in. Hier is echter nog veel onduidelijkheid over.
- Je sociale zekerheid: onmisbaar
Je bent wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta. Waarom? Omdat je net zoals werknemers sociale bijdragen moet betalen. Bij werknemers wordt dit automatisch van hun loon ingehouden, jij als zelfstandige moet dit apart betalen. Ieder kwartaal berekent Acerta hoeveel je sociale bijdragen precies bedragen. En die betaal je best op tijd: ze garanderen namelijk jouw sociale rechten zoals ziekteverzekering, pensioen, kinderbijslag …
Voor die berekeningen rekent het sociaal verzekeringsfonds een administratieve kost - en bij Acerta is dat de laagste op de markt.Vergeet niet je ziekenfonds op de hoogte te brengen van je nieuw statuut als zelfstandige. Zo is je verzekering tegen kleinere gezondheidsrisico’s ook meteen in orde.
Een goede boekhouder: niet verplicht, maar wel goud waard
Ook als tandarts stagiair kan je al een aantal beroepskosten aftrekken. Denk maar aan je lidgeld voor de Vlaamse Beroepenvereningen Tandartsen (VBT), autokosten, telefoonkosten … Je geeft je werkelijke kosten aan of betaalt een wettelijke forfait. Laat je adviseren door een ervaren boekhouder over wat voor jou in je opstartjaar de beste keuze is.
Je verzekering
Je verzekering
Net zoals bij andere (para)medische vrije beroepen ben je als tandarts (stagiair) verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgelijke aansprakelijkheid af te sluiten. Dit breng je in orde vóór je start met je stage! Maak je een beroepsfout en eist de patiënt een schadevergoeding? Dan ben je maar beter goed verzekerd.
Sluit een VAPZ of SVAPZ af en kies voor het Life Pension Plan - RIZIV van Acerta. Via deze formules spaar je alvast voor je pensioen. Is dat niet een beetje vroeg? Helemaal niet! Om als zelfstandige volop te kunnen genieten van je pensioen, kan je niet vroeg genoeg starten met sparen.
Creëer een extra vangnet via een verzekering gewaarborgd inkomen. Hoewel je bij langdurige werkonbekwaamheid een maandelijkse uitkering krijgt van het ziekenfonds, is dat bedrag niet voldoende om alle doorlopende kosten te dekken. Via de verzekering gewaarborgd inkomen ontvang je elke maand een extra uitkering.
Je stage: administratieve to do's
Je stage: administratieve to do's
Loop je een stage ‘algemeen tandarts’? Dan ben je er na één jaar al vanaf. Kies je ‘parodontologie’ of ‘orthodontie’, dan duurt je stage respectievelijk drie en vier jaar.
- Binnen de maand na het einde van elk opleidingsjaar moet je verplicht een stagerapport indienen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid
- Volg je een een specialisatie parodontologie? Voeg dan in het derde jaar van je stage nog een lijst van het aantal gepresteerde uren externe stage toe als bijlage bij je stagerapport.
- Volg je een specialisatie orthodontie? Dan dien je in het vierde jaar van je stage naast je stagerapport ook een evaluatieformulier in.
Wat na je stage?
Wat na je stage?
Je erkenningsaanvraag
Je stage succesvol afgerond? Proficiat! Zorg ervoor dat je binnen de veertien dagen je erkenningsaanvraag indient bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij controleren of je aanvraag compleet is. Zoniet, laten zij weten welke stukken je nog moet aanvullen. Vervolgens beoordeelt de Erkenningscommissie je aanvraag en ontvang je binnen de dertig dagen hun positief of negatief advies via e-mail en een bericht in je eHealthbox.
Je officieel RIZIV-nummer
Bij een positief advies van de Erkenningscommissie bezorgt het RIZIV jou je officieel RIZIV-nummer. Dit nummer vermeld je vanaf nu op al je officiële documenten. Je geniet ook automatisch van het RIZIV-sociaal statuut. Dit houdt in dat het RIZIV jaarlijks een bijdrage stort aan de onderneming of erkende instelling waarmee jij een pensioenovereenkomst en/of een vervangingsinkomen bij invaliditeit hebt afgesloten.
Goed om te weten
Goed om te weten
Je getuigschriften voor verstrekte hulp en voorschriften
Na iedere consultatie bezorg je je patiënt een getuigschrift. Hiermee kan hij of zij de kosten van de controle of ingreep deels terugkrijgen van het ziekenfonds. Je getuigschriften bestel je eenvoudig online via medattest.be.
Voorschriften die je print moeten voldoen aan de richtlijnen van het RIZIV. Werkt je printer even niet? Geen paniek: je mag je voorschrift nog steeds met de hand schrijven. Je kan je gepersonaliseerde, voorgecodeerde voorschriften afdrukken via MyRiziv of via een professionele drukker.
Wachtdiensten
Als tandarts ben je verplicht om je aan te melden voor de Wachtdienst Algemeen Tandarts. Schrijf je online in voor de wachtdienst zodra je start.
Ophaling medisch afval
Vanzelfsprekend gooi je je medisch afval niet in de gewone vuilniszak, maar laat je dit ophalen door een geregistreerd inzamelaar. Kijk hiervoor na of je over de juiste speciale recipiënten beschikt.
Een FANC-vergunning
Maak je in je tandartspraktijk gebruik van een of meerdere medische röntgenapparatuur? Dan moet je beschikken over een door het FANC verleende oprichtings- en exploitatievergunning. Daarnaast moet je ook de politie en gemeente op de hoogte te brengen van jouw activiteit.
MyCareNet
Om op een eenvoudige, betrouwbare en beveiligde manier informatie uit te wisselen met ziekenfondsen is er MyCareNet. Sluit je hierbij aan, installeer de juiste software op je computer en zorg ervoor dat het platform steeds met veilige internetverbinding bezoekt. Om alles vlot te laten verlopen heb je ook een e-ID-kaartlezer nodig.
Verplichte bijscholing of accreditering
Een accreditatie is niet hetzelfde als de erkenning die je ontving van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is eerder een kwaliteitslabel dat je krijgt van het RIZIV. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal vereisten. Zo moet je je regelmatig bijscholen en jaarlijks minstens 300 verstrekkingen (patiëntcontacten) per jaar uitvoeren.
Een accrediteringscyclus duurt vijf jaar. Op het einde van iedere cyclus controleert het RIZIV of je de afgelopen jaren hebt voldaan aan de voorwaarden.
Laat je bijstaan
Wil je starten als tandarts? En heb je hulp nodig bij je inschrijving als zelfstandige, maar wil je ook een sociaal verzekeringsfonds waar je je volledige professionele carrière op kan rekenen? Dan is Acerta jouw ideale assistent.
Onze specialisten ondersteunen je van A tot Z bij je opstart. Ons ondernemingsloket staat in voor alle verplichtingen die bij een zelfstandige start komen kijken. Bijvoorbeeld je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta.
Moeiteloos starten als zelfstandig tandarts?
Acerta regelt het graag voor jou online. Liever een afspraak via videocall of op kantoor? Dat kan ook!