Primaire inhoud van de pagina

Starten als verpleegkundige

Starten als verpleegkundige

Na jaren studeren en doorzetten is het zo ver: je hebt je graduaat verpleegkunde op zak. Je kan haast niet wachten om aan de slag te gaan als zelfstandig zorgverlener. Maar wacht even: voor je kan starten in een vrij beroep moet je een aantal administratieve zaken in orde brengen. Opdat je niets zou vergeten, stelden we een handig stappenplan op.
Jouw stappenplan

Je visum en erkenning als verpleegkundige

Je RIZIV-nummer

Stap 2: je RIZIV-nummer

Erkenning en visum ontvangen? Dan kan je nu je aanvraag tot inschrijving als verpleegkundige bij het RIZIV indienen. Na inschrijving krijg je een persoonlijk RIZIV-nummer. Dit heb je nodig zodat je patiënten de behandelingen die je uitvoert (gedeeltelijk) terugbetaald krijgen.

Surf naar de website van het RIZIV, download het formulier en mail het ingevuld naar het RIZIV. Na controle van je erkennings- en visumgegevens sturen ze jouw RIZIV-nummer op. 

Je verplichtingen als zelfstandige

Creëer je eigen vangnet

Stap 4: creëer je eigen vangnet

We kunnen niet voorspellen wanneer en hoe ons leven op zijn kop wordt gezet. Om onverwachte tegenslagen zoals een ongeval of langdurige ziekte op te vangen, is een stevig vangnet onmisbaar. Maar ook voor later, als je na jaren afscheid neemt van de zorgsector om te genieten van je pensioen. 

Kies van bij de start voor een verzekering gewaarborgd inkomen. Dankzij deze verzekering ontvang je bovenop je uitkering van het ziekenfonds een maandelijkse extra uitkering. En die komt goed van pas om alle doorlopende kosten te betalen. 

Start niet als zelfstandig verpleegkundige zonder een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgerlijke aansprakelijkheid. Hopelijk heb je deze nooit nodig, maar als er toch een beroepsfout gebeurt, ben je maar beter extra goed verzekerd. 

Niet verplicht, maar wel een aanrader: een aanvullend pensioen bovenop je wettelijk pensioen en persoonlijk pensioenspaarplan. Via het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen spaar je voor later én geniet je vandaag van een fiscaal voordeel. Win-win! Daarnaast kan je als vrij beroeper ook je RIZIV-toelage gebruiken om je aanvullend pensioen te financieren. Met het Life Pension Plan - RIZIV van Acerta geniet je bovendien van financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap.