Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)

Starten als verpleegkundige
Je visum en erkenning als verpleegkundige
Stap 1: je visum en erkenning als verpleegkundige
Als startende verpleegkundige heb je een visum nodig om aan de slag te gaan. En die eerste stap gebeurt volledig automatisch. Handig! Zodra jij je diploma behaald hebt, worden je gegevens via een databank automatisch doorgegeven aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij sturen jouw officieel erkenningsbewijs per post op en brengen de FOD Volksgezondheid op de hoogte. Zij sturen op hun beurt jouw verpleegkundigenvisum op.
Je RIZIV-nummer
Stap 2: je RIZIV-nummer
Erkenning en visum ontvangen? Dan kan je nu je aanvraag tot inschrijving als verpleegkundige bij het RIZIV indienen. Na inschrijving krijg je een persoonlijk RIZIV-nummer. Dit heb je nodig zodat je patiënten de behandelingen die je uitvoert (gedeeltelijk) terugbetaald krijgen.
Surf naar de website van het RIZIV, download het formulier en mail het ingevuld naar het RIZIV. Na controle van je erkennings- en visumgegevens sturen ze jouw RIZIV-nummer op.
Je verplichtingen als zelfstandige
Stap 3: je verplichtingen als zelfstandige
Als verpleegkundige oefen je een vrij beroep uit. Met andere woorden: je bent zelfstandige en daar horen enkele verplichtingen bij:
- Je bent niet btw-plichtig, maar moet je wel inschrijven in het KBO-register van de Kruisbank van Ondernemingen (KBO). Vervolgens ontvang je een uniek ondernemingsnummer waar overheidsinstanties, leveranciers en klanten jouw onderneming mee kunnen identificeren. Bovendien activeren we voor jou gratis je btw-nummer (t.w.v. 75,02 euro).
- Je bent wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta. Net zoals mensen in loondienst betaal je sociale bijdragen aan de overheid. Hoeveel dat precies is, berekent je sociaal verzekeringsfonds. Door dit elk kwartaal te betalen, is je sociale zekerheid zoals ziekteverzekering, pensioenopbouw en rechten op kinderbijslag gegarandeerd. Voor het beheer betaal je aan je sociaal verzekeringsfonds een administratieve kost en bij Acerta is dat de laagste op de markt.
Creëer je eigen vangnet
Stap 4: creëer je eigen vangnet
We kunnen niet voorspellen wanneer en hoe ons leven op zijn kop wordt gezet. Om onverwachte tegenslagen zoals een ongeval of langdurige ziekte op te vangen, is een stevig vangnet onmisbaar. Maar ook voor later, als je na jaren afscheid neemt van de zorgsector om te genieten van je pensioen.
Kies van bij de start voor een verzekering gewaarborgd inkomen. Dankzij deze verzekering ontvang je bovenop je uitkering van het ziekenfonds een maandelijkse extra uitkering. En die komt goed van pas om alle doorlopende kosten te betalen.
Start niet als zelfstandig verpleegkundige zonder een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgerlijke aansprakelijkheid. Hopelijk heb je deze nooit nodig, maar als er toch een beroepsfout gebeurt, ben je maar beter extra goed verzekerd.
Niet verplicht, maar wel een aanrader: een aanvullend pensioen bovenop je wettelijk pensioen en persoonlijk pensioenspaarplan. Via het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen spaar je voor later én geniet je vandaag van een fiscaal voordeel. Win-win! Daarnaast kan je als vrij beroeper ook je RIZIV-toelage gebruiken om je aanvullend pensioen te financieren. Met het Life Pension Plan - RIZIV van Acerta geniet je bovendien van financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap.
Laat je bijstaan
Wist je dat het ondernemingsloket van Acerta klaar staat om jouw opstart als zelfstandig verpleegkundige volledig te regelen? Van je inschrijving in de KBO en je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta tot je bijkomende verzekeringen en pensioenspaaropties. Je staat er dus zeker niet alleen voor! En dat je hele carrière lang.
Moeiteloos starten als zelfstandig arts?
Acerta regelt het graag voor jou online. Liever een afspraak via videocall of op kantoor? Dat kan ook!