Primaire inhoud van de pagina

Starten als apotheker

Starten als apotheker

Je diploma in de farmacie, dat heb je binnen. De goesting om te starten als zelfstandig apotheker, die heb je absoluut ook. Wil je je vrij beroep uitoefenen? Dan moet je eerst een aantal stappen doorlopen. Wij stelden een handig stappenplan op en staan alvast klaar om jou voor, tijdens en na de opstart van jouw loopbaan te ondersteunen.
Jouw stappenplan

Je erkenning en visum

Je RIZIV-nummer

Stap 2: je RIZIV-nummer

Net zoals andere medische vrije beroepen heb je als apotheker een RIZIV-nummer nodig. Om dit te verkrijgen download je het formulier vanop de website en mail je het ingevuld naar het RIZIV. Zij controleren je erkennings- en visumgegevens. Als alles in orde is, sturen ze jouw RIZIV-nummer op naar je officieel adres.

 

Je verplichtingen als zelfstandige

Verzekeringen

Stap 4: een extra vangnet

Via je sociale bijdragen en een persoonlijk pensioenspaarplan creëer je een eerste vangnet voor nu en later. Maar vaak is dat niet voldoende om je opgebouwde levensstandaard te behouden. Zorg er daarom voor dat als er iets verandert, er ook niets verandert.

Zo kan je als geconventioneerd apotheker jouw RIZIV-toelage gebruiken om een nieuwe fase van je leven, je pensioen, aangenaam in te gaan. Met het Life Pension Plan - RIZIV van Acerta bouw je een spaarpotje op en kan je op twee oren slapen. Je geniet namelijk van financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en wanneer je net mama bent geworden.  

Wil je nog meer sparen voor later? Dat kan via het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Anders gezegd: het VAPZ of SVAPZ. Beide spaarmogelijkheden zijn volledig fiscaal aftrekbaar als beroepskost. En je betaalt door die aftrek ook minder sociale bijdragen. Wat een win! 

Je kunt je op veel voorbereiden in het leven, maar niet op een langdurige ziekte of een ongeval. Hoewel je via je sociale bijdragen recht hebt op een uitkering van het ziekenfonds is een verzekering gewaarborgd inkomen geen overbodige luxe. De maandelijkse uitkering van het ziekenfonds is vaak niet voldoende om je doorlopende kosten te betalen. Dankzij de verzekering gewaarborgd inkomen ontvang je in deze situaties een maandelijkse extra uitkering

Ten slotte: vergeet je verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgerlijke aansprakelijkheid niet. Onmisbaar als er een beroepsfout gebeurt. Zo zijn de kosten bij fouten eigen aan je beroep of schade aan derden gedekt.