Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)

Starten met je eigen handelszaak
Een ondernemingsvorm kiezen
1. Een ondernemingsvorm kiezen
De eerste keuze waarvoor je staat is de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Als natuurlijk persoon (eenmanszaak) ben je met je hele vermogen aansprakelijk voor alle verplichtingen van je onderneming.
Breng je je activiteiten onder in een vennootschap, heb je nog steeds verscheidene mogelijkheden. Richt je je vennootschap alleen op of met meerdere personen? Welke vennootschapsvorm kies je? Elke vennootschap heeft eigen rechten en plichten, en bezit daardoor rechtspersoonlijkheid.
Weet dat de keuze die je maakt, invloed heeft op het beheer van je zaak, de boekhouding, het belastingstelsel,… Je keuze kan ook extra verplichtingen met zich meebrengen zoals statuten of een financieel plan.
Wil je een beter zicht krijgen op al je mogelijkheden? Gebruik dan onze wegwijzer in de rechtsvormen van ondernemingen of doe de test.
Een zakelijke rekening openen
2. Een zakelijke rekening openen
Of je nu voor een eenmanszaak kiest of je zaak opricht als een vennootschap, een zakelijke rekening open is steeds een goed idee. Voor de oprichting van een vennootschap is het zelfs een vereiste. Je privébetalingen en zakelijke betalingen hou je in elk geval best gescheiden.
Een zakelijke rekening open je bij een financiële instelling in België. In het geval van een eenmanszaak staat die rekening op je eigen naam, in het geval van een vennootschap op naam van de vennootschap. Dat rekeningnummer zal je nodig hebben om op je handelsdocumenten te vermelden. Denk aan offertes, facturen, brieven enz.
Je inschrijven bij de KBO
3. Je inschrijven bij de KBO
Nu je weet welke ondernemingsvorm het best bij je plannen past, ben je klaar om je onderneming in te schijven in het register van de Kruispuntbank van Ondernemingen of KBO. Daarvoor kan je terecht bij het Ondernemersloket van Acerta. Na je inschrijving ontvang je jouw ondernemingsnummer. Dat is een uniek nummer van tien cijfers en is hetzelfde nummer als je btw-nummer.
Je btw-nummer activeren
4. Je btw-nummer activeren
Het ondernemingsnummer dat je kreeg na je inschrijving bij de KBO laat je registeren bij de btw-administratie van je regio. Het Ondernemingsloket van Acerta regelt dit voor jou.
Vragen over je btw-nummer? Hier lees je alles over btw.
De openingsdatum meedelen aan je stadsbestuur
5. De openingsdatum meedelen aan je stadsbestuur
Voor handelszaken bestaan er specifieke regels die kunnen verschillen afhankelijk van de gemeente of staan waar je je zaak opent. Je bent verplicht om voor je officiële startdatum de (her-)opening van je zaak te melden aan je stadbestuur. Meer informatie vind je op de website van jouw gemeente of stad.
Maatregelen nemen voor brandveiligheid
6. Maatregelen nemen voor brandveiligheid
Als uitbater van een nieuwe handelszaak ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid in je zaak. Wanneer je zaak toegankelijk is voor publiek, ben je verplicht om verschillende maatregelen te treffen voor de (her-)opening van je zaak. In het brandweerreglement van je gemeente of stad vind je meer info.
Vergunningen aanvragen
7. Vergunningen aanvragen
Afhankelijk van je activiteiten heb je mogelijks bepaalde toelatingen of vergunningen nodig. Enerzijds bestaan er sectoroverkoepelende vergunningen zoals omgevingsvergunningen. Anderzijds zijn er ook beroepspecifieke toelatingen en vergunningen zoals kleinhandelsvergunningen of horecavergunningen.
Neem contact op met de administratie van je stad of gemeente om te weten te komen welke vergunningen op jouw handelszaak van toepassing zijn. Wil je muziek afspelen in je zaak? Denk dan ook aan Sabam.
Jezelf beschermen
8. Jezelf beschermen
Er zijn vier stappen die je kan ondernemen om jezelf als zelfstandig ondernemer te beschermen:
- Je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds
In België is dit verplicht aangezien je als zelfstandige zelf in staat voor je sociale zekerheid. Vanaf 6 maanden voor de start van je onderneming kan je dit administratief in orde brengen. Bijvoorbeeld bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta.
Bereken hoeveel sociale bijdragen je zal moeten betalen.
- Je aansluiten bij een ziekenfonds
Ook als zelfstandige heb je recht op terugbetaling van medische kosten. Van zodra je bent aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta klop je met je attest aan bij een erkend ziekenfonds. In België is dit verplicht voor zelfstandigen in hoofdberoep.
Meer weten over de ziekteverzekering voor zelfstandigen.
- Een VAPZ afsluiten
Een VAPZ is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Iedere zelfstandige in hoofdberoep kan een VAPZ-polis afsluiten om zelf pensioen op te bouwen. Je kiest de jaarlijkse bijdrage zelf en kan deze 100% inbrengen als beroepskost. Een Sociaal VAPZ is een andere formule en is een VAPZ met extra bescherming.
- Een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten
Een Verzekering Gewaarborgd Inkomen is een verzekering die je beschermt tegen verlies van inkomen door ziekte en ongevallen. Je kiest zelf het verzekerde bedrag en kan dit volledig aftrekken van je beroepsinkomen.
Starten zonder zorgen
Klaar om je eigen handelszaak op te starten? Kan je wel wat hulp gebruiken bij de administratieve opstart van je praktijk? Reken dan op je Acerta adviseurs bij het Ondernemingsloket en het Sociaal Verzekeringsfonds.
Zonder zorgen je handelszaak starten?
Acerta regelt het graag voor jou online. Liever een afspraak via videocall of op kantoor? Dat kan ook!