Waar kan ik mijn btw-nummer aanvragen?

Je ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer voor jouw onderneming. Ben je btw-plichtig, dan wordt je ondernemingsnummer ook geactiveerd als btw-nummer. Gelukkig kan je voor al die formaliteiten op één plek terecht: het ondernemingsloket.

Wat is het verschil tussen het btw-nummer en het ondernemingsnummer?

Ondernemingsnummer en btw-nummer: zelfde cijfers maar toch verschillend. De termen btw-nummer en ondernemingsnummer worden vaak door elkaar gebruikt. Strikt genomen kan je enkel van een btw-nummer spreken als je ondernemingsnummer geactiveerd is bij de btw-administratie.

Wat is btw-plicht?

Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Dat betekent dat je btw aanrekent op de facturen voor je klanten. Het gaat om een verbruikersbelasting op goederen en diensten die wordt doorgerekend aan je klant. Als btw-plichtige zelfstandige heb je ook recht op btw-aftrek: je hoeft geen btw te betalen op goederen of diensten die je voor je zaak aankoopt.

Wanneer ben ik vrijgesteld van btw?

Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter bijvoorbeeld zijn vrijgesteld van btw-plicht. Als je een kleine onderneming hebt met een omzetcijfer dat lager is dan 25.000 euro ben je wel btw-plichtig, maar kan je een vrijstelling van de aangiftes vragen.

Stap voor stap naar je lancering?

Stap voor stap naar je lancering?

Vul hier je persoonlijk stappenplan in!