Btw-nummer aanvragen

Je ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer voor jouw onderneming. Ben je btw-plichtig, dan wordt je ondernemingsnummer ook geactiveerd als btw-nummer. Gelukkig kan je voor al die formaliteiten op één plek terecht: het ondernemingsloket.

Wat is het verschil tussen het btw-nummer en het ondernemingsnummer?

Ondernemingsnummer en btw-nummer: zelfde cijfers maar toch verschillend. De termen btw-nummer en ondernemingsnummer worden vaak door elkaar gebruikt. Strikt genomen kan je enkel van een btw-nummer spreken als je ondernemingsnummer geactiveerd is bij de btw-administratie.

Btw-plichtig zijn, wat betekent dat?

Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Dat betekent dat je btw aanrekent - een verbruiksbelasting op goederen en diensten - aanrekent op de facturen voor je klanten en doorstort in de schatkist. Maar je hebt ook recht op btw-aftrek als btw-plichtige zelfstandige. Je hoeft geen btw te betalen op goederen of diensten die je voor je eigen zaak aankoopt. Btw ontvangen en aftrekken: daarvoor dient jouw btw-boekhouding. Lees hier hoe dat werkt.

Wanneer ben ik vrijgesteld van btw?

Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter bijvoorbeeld zijn vrijgesteld van btw-plicht. Als je een kleine onderneming hebt met een omzetcijfer dat lager is dan 25.000 euro ben je wel btw-plichtig, maar kan je een vrijstelling van de aangiftes vragen.

Stap voor stap naar je lancering?

Stap voor stap naar je lancering?

Vul hier je persoonlijk stappenplan in!