Welke ondernemingsvormen / vennootschapsvormen / rechtsvormen zijn er?

Een eenmanszaak? Een BV? Een NV? Iets anders nog? De juiste ondernemingsvorm kiezen: dat loont! Je beslissing heeft niet alleen administratieve en praktische gevolgen, maar sorteert ook sociale, financiële en fiscale effecten. Praat erover, nog vóór je start.

Leestijd: Later lezen?

Een kwestie van afspraken

Jouw ondernemingsvorm, in een notendop? Een aantal goeie afspraken die je maakt met jezelf, je aandeelhouders, je klanten en de overheid. Een eigen zaak uitbouwen, staat nu eenmaal gelijk met een engagement. Je bent voor heel wat zaken persoonlijk verantwoordelijk. Wij zetten je op weg om een slimme keuze te maken. Eerst denken, dan doen!

Hou deze dingen in het achterhoofd:

  • jezelf: in welke mate wil je persoonlijk verantwoordelijk zijn? Als het mis gaat, bepaalt je ondernemingsvorm of je al dan niet zelf opdraait voor de gemaakte schulden,

  • het dagelijks bestuur van je zaak: wil je alle beslissingen zoveel mogelijk zelf nemen? Of wil je met medebestuurders werken?

  • je aandeelhouders: wil je zoveel mogelijk aandeelhouders (en kapitaal) aantrekken? Of wil je liever alleen de controle behouden over je kapitaal?

  • je klanten: hoe betrouwbaar en solide wil je overkomen bij je klanten? Hoeveel startkapitaal ben je bereid in je zaak te steken?

  • de overheid: hoe wil je belast worden? In welke mate wil je je engagement vastleggen in een akte?

Een waaier van mogelijkheden

Jouw ondernemingsvorm, in een notendop? Een aantal goeie afspraken die je maakt met jezelf, je aandeelhouders, je klanten en de overheid.

Welke ondernemingsvorm kies je? Ontdek de ondernemingsvorm die bij jouw zaak past.

Laat je deskundig coachen

Laat je deskundig coachen

Twijfel je wat voor jou de beste keuze is? Onze expert en coach Mieke Bruyninckx helpt je graag bij het kiezen van de juiste vennootschapsvorm. Als juridisch adviseur bij Acerta volgt ze de wetgeving en de nieuwste hervormingen op de voet. 

Ontdek onze coaches
Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic