Main page content

Starten met een webshop

Starten met een webshop

Je droomt er al lang van: een eigen webshop waarin je jouw creaties of de producten van anderen verkoopt. En vandaag heb je beslist: “Ik ga ervoor!” Alvorens je je webshop voor geopend mag verklaren, moet je een aantal wettelijke verplichtingen in orde maken. Acerta staat klaar om je hierin te ondersteunen. Samen maken we van jouw webshop een topzaak!
Jouw stappenplan

Hoofdberoep of bijberoep?

Je ondernemingsvorm kiezen

2. Je ondernemingsvorm kiezen

Of je er nu voor kiest om een vennootschap op te richten of start als een eenmanszaak: elke ondernemingsvorm heeft zijn voor- en nadelen. Weet je niet welke ondernemingsvorm het beste bij je plannen past? De handige test van Acerta helpt je de juiste keuze maken. 

 

Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Breng je ziekenfonds op de hoogte

4. Breng je ziekenfonds op de hoogte

Vergeet niet om je ziekenfonds op de hoogte te brengen van je start als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep. Kies je voor Acerta als jouw sociaal verzekeringsfonds? Dan brengen wij hen voor jou op de hoogte.

Je inschrijving bij de KBO

5. Je inschrijving bij de KBO

Iedereen die een eigen zaak start, moet zich inschrijven in het KBO-register van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hierna ontvang je jouw ondernemingsnummer. Dit is niet hetzelfde als je btw-nummer! Je btw-nummer moet je apart aanvragen. Ben je een kleine onderneming dan kun kiezen voor een btw-vrijstelling. Geen zin in de administratieve opstart? Onze experten regelen dit graag voor jou. 

 

 

Vergeet je vergunning niet!

Verzeker je verzekering

7. Verzeker je verzekering

Er kunnen altijd onvoorspelbaarheden op je pad komen. Bespaar daarom niet op je verzekeringen en zorg voor een goed vangnet! 

Met een verzekering gewaarborgd inkomen bescherm je jezelf tegen inkomensverlies door ziekte of invaliditeit. Naast de uitbetaling van het ziekenfonds ontvang je een extra maandelijkse uitkering. Deze verzekeringspremie is trouwens volledig aftrekbaar van je beroepsinkomen!

Ook wanneer je op pensioen bent, wil je graag je levensstandaard blijven behouden. Kies daarom voor een VAPZ of SVAPZ. Een welkom extraatje voor je oude dag. 

Je bent als webshopeigenaar niet verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgelijke aansprakelijkheid te nemen. Toch is het geen slecht idee om eventuele schade (aan derden) door een fout of een nalatigheid te dekken.

Stockeer je jouw voorraad thuis of in een magazijn? Sluit dan zeker ook een brandverzekering af en bescherm je zaak tegen brand, overstroming, diefstal … 

Via Acerta en onze partner KBC breng je al je verzekeringen voor jouw webshop in één keer in orde.