Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)

Starten met een webshop
Hoofdberoep of bijberoep?
1. Hoofdberoep of bijberoep?
Het design van je webshop is klaar. Je producten zijn ingeladen en zelfs je verkoopsvoorwaarden en privacy policy staan klaar. Maar hoe zit het met je eigen papierwerk als ondernemer? Want een webshop runnen, is een zelfstandige activiteit.
Allereerst moet je jouw sociaal statuut aanpassen naar zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep. Wil je voorzichtig starten en je webshop starten in bijberoep? Dan moet je voldoen aan één van volgende voorwaarden:
- Je werkt minstens halftijds als werknemer in loondienst. Dat zijn minimum 235 uren per kwartaal (berekend in een 38-uren week).
- Je werkt minstens 6/10de van een volledig uurrooster als vastbenoemde in het onderwijs en presteert daarbij minstens 282 uren op kwartaalbasis (berekend in een 38-uren week).
- Je werkt minstens 5/10de van een volledig uurrooster als contractueel in het onderwijs en presteert daarbij minstens 235 uren op kwartaalbasis (berekend in een 38-uren week).
- Je werkt minstens halftijds als ambtenaar.
- Je werkt niet, maar neemt loopbaanonderbreking of tijdskrediet op én je blijft pensioenrechten opbouwen als loontrekkende of ambtenaar. Of je ontvangt een ontslagvergoeding.
- Je krijgt een sociale zekerheidsuitkering. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering, ziekte- of invaliditeitsuitkering, uitkering wegens arbeidsongeval of brugpensioen. De basis voor deze uitkering moet minstens gelijk zijn aan een halftijdse tewerkstelling als loontrekkende. Een uitkering op basis van een vroegere zelfstandige activiteit vormt geen toelating om in bijberoep te starten!
Je ondernemingsvorm kiezen
2. Je ondernemingsvorm kiezen
Of je er nu voor kiest om een vennootschap op te richten of start als een eenmanszaak: elke ondernemingsvorm heeft zijn voor- en nadelen. Weet je niet welke ondernemingsvorm het beste bij je plannen past? De handige test van Acerta helpt je de juiste keuze maken.
Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds
3. Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds
Elke zelfstandige, zowel in hoofdberoep als in bijberoep, moet zich verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta. Via jouw verzekeringsfonds betaal je ieder kwartaal de verplichte sociale bijdragen aan de overheid. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van je statuut en inkomen. In ruil zijn je sociale zekerheid zoals ziekteverzekering, pensioenopbouw en kinderbijslag gegarandeerd. Voor het beheer betaal je aan je sociaal verzekeringsfonds een administratieve kost en bij Acerta is dat de laagste op de markt.
Ben je zelfstandige in bijberoep? Dan betaal je ook elk kwartaal sociale bijdragen, maar is dit een solidariteitsbijdrage waarmee je geen extra sociale rechten opbouwt. Alle andere bijdragen worden gewoon via je hoofdberoep berekend.
Breng je ziekenfonds op de hoogte
4. Breng je ziekenfonds op de hoogte
Vergeet niet om je ziekenfonds op de hoogte te brengen van je start als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep. Kies je voor Acerta als jouw sociaal verzekeringsfonds? Dan brengen wij hen voor jou op de hoogte.
Je inschrijving bij de KBO
5. Je inschrijving bij de KBO
Iedereen die een eigen zaak start, moet zich inschrijven in het KBO-register van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hierna ontvang je jouw ondernemingsnummer. Dit is niet hetzelfde als je btw-nummer! Je btw-nummer moet je apart aanvragen. Ben je een kleine onderneming dan kun kiezen voor een btw-vrijstelling. Geen zin in de administratieve opstart? Onze experten regelen dit graag voor jou.
Vergeet je vergunning niet!
6. Vergeet je vergunning niet!
- Als je voeding verkoopt in je webshop heb je een FAVV-vergunning nodig. Deze vraag je aan bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).
- Importeer of exporteer je producten buiten de Europese Unie? En kom je dus in aanraking met de douane? Dan heb je een EORI-nummer nodig.
- Bied je in je webshop alcoholhoudende dranken aan? Alvorens dit mag, heb je een vergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken nodig.
Naast deze drie veel voorkomende vergunningen voor een webshop, zijn er nog andere vergunningen. Doe dus zeker een check op voorhand of laat je adviseren door Acerta. Ons team kan al je nodige vergunningen voor jou in orde brengen! Zo ben je meteen met alles in orde.
Verzeker je verzekering
7. Verzeker je verzekering
Er kunnen altijd onvoorspelbaarheden op je pad komen. Bespaar daarom niet op je verzekeringen en zorg voor een goed vangnet!
Met een verzekering gewaarborgd inkomen bescherm je jezelf tegen inkomensverlies door ziekte of invaliditeit. Naast de uitbetaling van het ziekenfonds ontvang je een extra maandelijkse uitkering. Deze verzekeringspremie is trouwens volledig aftrekbaar van je beroepsinkomen!
Ook wanneer je op pensioen bent, wil je graag je levensstandaard blijven behouden. Kies daarom voor een VAPZ of SVAPZ. Een welkom extraatje voor je oude dag.
Je bent als webshopeigenaar niet verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgelijke aansprakelijkheid te nemen. Toch is het geen slecht idee om eventuele schade (aan derden) door een fout of een nalatigheid te dekken.
Stockeer je jouw voorraad thuis of in een magazijn? Sluit dan zeker ook een brandverzekering af en bescherm je zaak tegen brand, overstroming, diefstal …
Via Acerta en onze partner KBC breng je al je verzekeringen voor jouw webshop in één keer in orde.
Makkelijk kan ook!
Klaar om te starten met je webshop? Maar kijk je op tegen de administratieve rompslomp? Onze specialisten staan klaar om je professioneel te ondersteunen van a tot z. Het ondernemingsloket van Acerta zorgt voor:
- De inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Heb je nog geen zakelijk bankrekeningnummer? Geen probleem. We doen de inschrijving met je huidige rekeningnummer en later kun je dit eenvoudig en gratis wijzigen.
- De aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta.
- De aanvraag en activatie van je btw-nummer.
- De aanvraag van vergunningen en verzekeringen.
Moeiteloos starten met een eigen webshop?
Acerta regelt het graag voor jou online. Liever een afspraak via videocall of op kantoor? Dat kan ook!