Vorige

Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgverlof

07 april 2021 Evy Schoels Werkgevers

Sinds 1 september 2020 kunnen werknemers onder bepaalde voorwaarden mantelzorgverlof opnemen. De Vlaamse overheid zal mantelzorgers ook een aanvullende uitkering toekennen, bovenop de bestaande RVA-uitkering.

Leestijd: Later lezen?

Voorwaarden mantelzorgverlof

Werknemers die beroep willen doen op mantelzorgverlof, moeten voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De werknemer moet erkend zijn als mantelzorger. Hiervoor moet hij/zij (met akkoord van de geholpen persoon of zijn wettelijke vertegenwoordiger) of de geholpen persoon een erkenningsaanvraag indienen bij het ziekenfonds van de mantelzorger, door middel van een verklaring op erewoord.
  • De werknemer verstrekt doorlopend of op regelmatige basis hulp en bijstand aan een zorgbehoevend erkend persoon, gedurende minstens 50 uur per maand of 600 uur per jaar. Het kan gaan om fysieke hulp (bijvoorbeeld helpen bij het eten, wassen, aankleden, boodschappen doen…), het toedienen van geneesmiddelen, maar ook om toezicht, begeleiding en psychologische ondersteuning.

Mogelijkheden mantelzorgverlof

De erkende mantelzorger die voltijds of deeltijds werkt, kan zijn arbeidsovereenkomst gedurende één maand volledig schorsen om een zorgbehoevende persoon bij te staan. Een voltijdse werknemer kan er echter ook voor kiezen om zijn prestaties te verminderen met 1/2 of 1/5 en dit gedurende twee maanden. Een werknemer kan gedurende zijn volledige loopbaan voor maximaal zes personen voltijds mantelzorgverlof opnemen en hiervoor uitkeringen ontvangen van de RVA.

Vlaamse aanmoedigingspremie mantelzorgverlof

Net zoals bij de andere thematische verloven (ouderschapsverlof, medische bijstand en palliatief verlof) zal de Vlaamse overheid de mantelzorger een aanvullende uitkering toekennen bovenop de RVA-uitkering om op die manier het engagement om spontaan de zorg voor zorgbehoevenden op zich te nemen te versterken. Dit is dan voor werknemers die tewerkgesteld zijn in het Vlaams Gewest in de privésector (inclusief social profit). Als de werknemer tewerkgesteld is in de Vlaamse gezondheids-en welzijnssector die Vlaamse subsidies ontvangt, of de Vlaamse socioculturele sector, dan komt hij/zij ook in aanmerking als hij in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest werkt.

In principe moet de werknemer de aanvraag voor de aanmoedigingspremie uitvoeren binnen de 6 maanden na de start van het mantelzorgverlof. Wie een mantelzorgverlof opneemt of opnam tussen 1 september en 31 december 2020 heeft 9 maanden de tijd, na de start van het mantelzorgverlof om de aanvraag in te dienen. Aanvragen kunnen schriftelijk worden ingediend bij het Departement Werk en Sociale Economie.

Tijdskrediet of thematisch verlof? Besteed je administratie uit

Je werknemers doen beroep op tijdskrediet of een thematisch verlof zoals ouderschapsverlof palliatief verlof, verlof om medische bijstand of mantelzorgverlof. Deze procedures vragen specifieke juridische kennis en heel wat administratieve formaliteiten. Extra werk dus voor je personeelsdienst. Al eens aan outsourcing van dit werk gedacht?

Besteed je administratie uit

Deel dit artikel

Geschreven door Evy Schoels

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?
Werkgevers

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?

06 juli 2022 Annelies Bries

De ministerraad geeft in tweede lezing haar akkoord over de arbeidsdeal. De bedoeling van de arbeidsdeal is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. De nadruk ligt op flexibiliteit voor werknemer en werkgever. Wat staat er in het akkoord? Welke maatregelen kunnen we verwachten? We geven je hieronder een overzicht. De maatregelen moeten w...

Lees meer
Wat verandert er in juli voor werkgevers?
Werkgevers

Wat verandert er in juli voor werkgevers?

28 juni 2022 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer