Vorige

Levenslang leren stimuleren

30 november 2020 Werkgevers
Annelies Baelus

Ben jij ervan overtuigd dat je medewerkers in de toekomst andere skills nodig zullen hebben? Dan ben je zeker niet alleen. Volgens een online bevraging van Acerta, KU Leuven en HR Square is 57% van de werkgevers daarvan overtuigd. Maar hoeveel werknemers krijgen effectief de kans om opleidingen te volgen? En welke opleidingen mogen zij dan volgen? Acerta ging op zoek naar antwoorden via een grootschalige online bevraging bij meer dan 2.000 werknemers.

Leestijd: Later lezen?

Niet zomaar een opleiding

Wat blijkt uit die online bevraging? Zes op de tien medewerkers hebben dit jaar een opleiding kunnen volgen die verband houdt met hun huidige functie. Wanneer de opleiding verder staat van de functie of de onderneming, dan neemt dat percentage af. Slechts 27% van de werknemers mag een opleiding volgen die niet gelinkt is aan zijn/haar functie of onderneming.

Voor wat hoort wat

De wil om opleidingen te volgen, is er in ieder geval wel. Een op de vier medewerkers betaalt zelfs zélf voor zijn opleidingen. Bovendien is een op de vijf werknemers bereid om hun opleidingen te kopen via een cafetariaplan. Opleidingen volgen, is immers een investering in de toekomst. Toch willen medewerkers daar iets tegenover zien staan: 70% van hen geeft aan dat ze de eigen inspanningen om zich verder te ontwikkelen, graag beloond willen zien door de werkgever.

Individuele opleidingsrekening

Wist je dat levenslang leren een aandachtspunt is dat ook de federale regering niet is ontgaan? In het regeerakkoord is er opnieuw sprake van de ‘individuele opleidingsrekening’. Voltijds werkende Belgen zouden op termijn recht hebben op gemiddeld vijf opleidingsdagen per jaar, met uitzondering van werknemers uit kleine bedrijven. Bovendien zou de regering werkgevers die het beter doen (fiscaal) belonen. Het potentieel van die opleidingsrekening is enorm groot, want het stimuleert werknemers om levenslang te leren en om zich klaar te stomen voor de toekomst.

Zijn jouw medewerkers klaar voor de toekomst?

Investeer in talentontwikkeling

Zet in op potentieel, stimuleer de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers, en ontdek hun onontgonnen talenten.

Talentontwikkeling

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer
Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer