Wat je moet weten over thuiswerk als maatregel tegen het coronavirus
De Nationale Veiligheidsraad raadt thuiswerk aan als efficiënte maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ondernemingen die al een thuiswerkbeleid hebben, moedigen hun werknemers aan hier volop gebruik van te maken. Andere organisaties die nog niet beschikken over een thuiswerkbeleid zien zich nu genoodzaakt om stappen te zetten. Daarbij gaan ze best doordacht te werk.
Verschillende opties mogelijk
Het is belangrijk voor de organisatie om een duidelijk beleid uit te tekenen: hoe voorzie je de continuïteit van je onderneming? Voor welke functies kan je thuiswerk makkelijk organiseren? Voor welke functies moet je extra zaken voorzien?
Beslis je om thuiswerk in te voeren, dan kan dat op verschillende manieren. Je kan occasioneel of structureel thuiswerk voorzien of afspreken dat de plaats van tewerkstelling tijdelijk de thuisbasis van de werknemer is. In elk van deze gevallen is het aan te raden om goede afspraken te maken met je medewerkers. Welke uren moeten ze werken? Is er sprake van een kostenvergoeding voor elektriciteit, verwarming, internet? Hoe zit het met de arbeidsongevallenregeling? Ontbreken die afspraken, dan riskeer je in discussies terecht te komen over achterstallig loon of overloon of over verworven rechten.
Advies nodig over thuiswerk?
Het is duidelijk, een thuiswerkbeleid invoeren is geen sinecure. Vertrouw daarom op Acerta om je bij te staan.
Laat je begeleiden door een jurist voor het opzetten van een thuiswerkbeleid en het opstellen van een policy of kom er alles over te weten tijdens het webinar 'coronavirus en thuiswerk'.