Onder arbeidsduur verstaan we de tijd waarin je medewerker voor jou als werkgever ter beschikking staat. De arbeidsduur mag maximaal acht uur per dag zijn en veertig uur per week (gemiddeld 38 uur per week op jaarbasis), al kan de sector en/of je onderneming hiervan afwijken in een cao. In dit dossier verdiepen we ons verder in de wetgeving rond arbeidsduur en zijn uitzonderingen.
De arbeidswet formuleert een aantal verbodsbepalingen waar je je aan hoort te houden:
Let wel, er bestaan uitzonderingen op deze verbodsbepalingen. Laat je op voorhand goed informeren als je je wilt beroepen op een uitzondering.
Het is mogelijk om structurele afwijkingen op te nemen in je arbeidsreglement. Voor de volgende afwijkingen op de arbeidsduur is het niet noodzakelijk om een extra toelating te vragen:
Voor sommige afwijkingen op de normale arbeidsduur heb je een toestemming nodig via koninklijk besluit of via de vakbondsafvaardiging in je bedrijf. Wanneer je je beroept op een van de volgende afwijkingen geldt dat de maximale arbeidsduur elf uur per dag en vijftig uur per week bedraagt:
Voor andere afwijkingen op de normale arbeidsduur volstaat het om een kennisgeving te doen aan de Inspectie Toezicht Sociale Wetten binnen 3 arbeidsdagen. Het gaat hier om prestaties in het kader van een dreigend of een gebeurd ongeval of dringende arbeid aan machines of materieel.
Tot slot is er nog de mogelijkheid om je werknemers vrijwillige overuren te laten presteren. Hiervoor heb je enkel het schriftelijk akkoord nodig van je werknemer. Dit akkoord is telkens geldig voor een hernieuwbare periode van 6 maanden. Dit kan tot 11 uur per dag en 50 uur per week.
Maak je gebruik van een structurele afwijking, dan verschuif je de normale arbeidsduurgrenzen, zonder dat er overloon of inhaalrust verschuldigd is.
Wil je daarboven nog overuren laten presteren, dan kan dat via de andere afwijkingen. In dat geval is er doorgaans wel recht op overloon en inhaalrust. Zo wordt de normale wekelijkse arbeidsduur in de referentieperiode gerespecteerd. Doorgaans is de referentieperiode één trimester. Via KB, cao of arbeidsreglement kan dit worden opgetrokken naar een jaar.
In geval van vrijwillige overuren is er desgevallend wel recht op overloon, maar is er geen inhaalrust verschuldigd.
Wil je je werknemers meer flexibiliteit gunnen, dan kan je een systeem van glijdende uurroosters invoeren. Via glijdende uurroosters hebben je werknemers de mogelijkheid om zelf het begin en het einde van hun arbeidsdag te bepalen binnen de grenzen die jij voorziet. De glijdende werktijden kan je invoeren in je bedrijf via een cao of het arbeidsreglement.
Wanneer je medewerker meer dan zes uur op een dag werkt, heeft hij recht op een pauze. De duur en de regels van deze pauze is vastgelegd in je cao of een sectorale cao. Heb je geen cao en heeft de sector geen cao voorzien? Dan heeft je medewerker na zes uur recht op een pauze van een kwartier.
Elke medewerker heeft tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties door recht op een arbeidsonderbreking van minimaal elf uur. Afwijkingen op deze onderbrekingen zijn toegestaan in de volgende situaties:
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp