Wat als je werknemer een dag klein verlet (ook kort verzuim genoemd) vraagt om een huwelijk bij te wonen of een begrafenis of communie? Kan dat nog? En wat als je werknemer al tijdelijk werkloos is?
Heeft je werknemer nog steeds recht op klein verlet? En wat als je werknemer momenteel tijdelijk werkloos is?
In deze tijden van corona kunnen huwelijken en begrafenissen nog steeds doorgaan, maar in zeer beperkte kring. Het is dus mogelijk dat je werknemer één of meerdere dagen klein verlet om deze redenen vraagt. Communies worden uitgesteld tot een latere datum.
Je werknemer heeft nog steeds recht op klein verlet naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen. Maar als de arbeidsovereenkomst al geschorst zou zijn omwille van tijdelijke werkloosheid, kan de werknemer geen klein verlet opnemen op deze dagen.
Zo zal een werknemer bij het overlijden van zijn niet-inwonende grootmoeder normaal gezien recht hebben op klein verlet op de dag van de begrafenis. Klein verlet heeft als doel om afwezig te kunnen zijn van het werk om een bepaalde gebeurtenis in familiale kring te kunnen bijwonen. Als de werknemer echter tijdelijke werkloos is op de dag van de begrafenis dan is hij reeds thuis van het werk en zal hij geen klein verlet meer kunnen nemen. In het voorbeeld is er geen uitbreiding van het klein verlet voorzien door de sector of onderneming.
Huwelijk
Je werknemer trouwt voor de burgerlijke stand, maar het kerkelijk huwelijk is uitgesteld naar een latere periode. Moet je werknemer nu zijn dagen klein verlet naar aanleiding van het burgerlijk huwelijk opnemen? Neen, je werknemer mag zelf kiezen of hij de dagen klein verlet opneemt bij zijn burgerlijk huwelijk of later bij het kerkelijk huwelijk. Op hoeveel dagen heeft je werknemer recht? Algemeen is bepaald dat je werknemer voor het eigen huwelijk recht heeft op twee dagen klein verlet op te nemen in de week van het huwelijk of de week nadien. Mogelijk is er in je sector of onderneming echter een meer gunstige regeling voor je werknemer vastgelegd (bv. meer dagen, …). Kijk dit altijd goed na. Je kan deze informatie terugvinden in je sectorale gids op Trefzeker.
Begrafenis
Je werknemer heeft recht op klein verlet om een begrafenis bij te wonen, wanneer de overleden persoon opgenomen is in de lijst die recht geeft op klein verlet. We denken hierbij aan een kind, ouder, grootouder van de werknemer,… Afhankelijk van de persoon die komt te overlijden zal het aantal dagen waarop de werknemer recht heeft op klein verlet verschillend zijn. Het is ook mogelijk dat op sectoraal of ondernemingsniveau een gunstigere regeling werd uitgewerkt voor de werknemer.
Als je werknemer zijn vader komt te overlijden dan zou je werknemer volgens de algemene regels normaal gezien recht hebben op drie dagen klein verlet, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis. We gaan er ook in dit voorbeeld vanuit dat de sector of onderneming geen uitbreiding van het recht voorzien heeft. Als je werknemer de hele periode in volledige tijdelijke werkloosheid is, dan zal je werknemer die drie dagen klein verlet niet kunnen opnemen. Is je werknemer echter gedeeltelijk tijdelijk werkloos (bv. met arbeidsprestaties op maandag, dinsdag, woensdag en met tijdelijke werkloosheid op donderdag en vrijdag) dan zal de werknemer de drie dagen naar eigen keuze kunnen opnemen in de periode vanaf het overlijden tot en met de begrafenis op de dagen waarop hij normaal zou werken.
Communie
Momenteel zullen er geen communies plaatsvinden. De werknemer zal pas klein verlet voor de communie kunnen nemen als deze effectief plaatsvindt.
Meer informatie?
Meer informatie over klein verlet/kort verzuim kan je vinden in Trefzeker onder hoofdstuk 14 van de sociale gids en in de sectorale gids onder hoofdstuk 40.2.