Je eigen zaak starten

Je bent vastberaden: je wil nu je eigen zaak starten. Maar: hoe begin je eraan? Welke administratie moet je in orde brengen? Geen zorgen: Acerta neemt de papierwinkel graag van je over. We zorgen ervoor dat je online in 1-2-3 opstart.

Jouw opstart? We zetten er samen onze tanden in. Hap, klik, klaar!

opstart eigen zaak, starten

Startersadministratie klaar in 4 stappen

Voor je als zelfstandige aan de slag kan gaan, moet je een paar basisformaliteiten in orde brengen. Via Acerta regel je die gewoon online - in één vlotte beweging. En omdat het nooit te vroeg is om aan later te denken, kun je meteen ook je vapz afsluiten.

Je vraagt ons om je volledige opstart samen in orde te brengen, of je kiest alleen de diensten die je nog nodig hebt.

Banner Turner

1. Ondernemingsnummer aanvragen

Een van je drie basisverplichtingen bij de start van je zaak?
Je zaak laten registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Die kent je zaak dan een ondernemingsnummer toe. Dit unieke identificatienummer is als een rijksregisternummer van je bedrijf: alle informatie over je bedrijf is daar gebundeld.

Je vermeldt je ondernemingsnummer verplicht op al je zakelijke documenten. En op je visitekaartje, natuurlijk.

Graag veel tijd om dat visitekaartje te ontwerpen? Klik op "Start je zaak" en laat ons een ondernemingsnummer voor jou aanvragen.

Heb je alleen een ondernemingsnummer nodig? Ook dat kan je hier aanvragen. 

Tip: Om een ondernemingsnummer aan te kunnen vragen, heb je een bankrekeningnummer nodig. Goed nieuws: bij onze partner KBC krijg je bovenop je zakelijke rekening een gratis privérekening. Ontdek het aanbod hier.

2. Btw-nummer activeren

Ben je btw-plichtig? Dan moet jij je ondernemingsnummer als btw-nummer laten registreren bij de btw-administratie. Daarbij geef je op hoeveel omzet je jaarlijks verwacht, en welke btw-regeling je kiest. Dat kun je zelf doen. Of je laat het rustig aan ons over.

We regelen het samen met je andere basisformaliteiten wanneer je je zaak opstart, of apart. Wat je ook kiest, met Acerta ben je gerust dat alles goed geregeld wordt. Alleen je btw-nummer laten activeren, kan hier.

3. Sociaal verzekeringsfonds aansluiten

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds is nog een absolute must. Kwestie van een sociaal vangnet te hebben.

Als zelfstandige betaal je elk kwartaal sociale bijdragen aan je sociaal verzekeringsfonds. Dit geeft je recht op kinderbijslag, gezondheidszorg, pensioen, overbruggingsrecht en uitkering voor mantelzorg.

Ook vennootschappen moeten zich als rechtspersoon aansluiten om hun sociale zekerheid in orde brengen.

Bij Acerta zit je sowieso goed: je krijgt de meest volledige ondersteuning die een zelfstandige zich kan dromen. En dat tegen een werkingskost van 3,05%: het voordeligste tarief van het land.

Indien je enkel je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds in orde wil brengen, helpen we je ook graag verder.

Sociaal verzekeringsfonds

4. SVAPZ onderschrijven

Ja, je basispensioen als zelfstandige is laag. Maar dat hoeft je niet tegen te houden om te ondernemen. Met het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (SVAPZ), bouw je vanaf je eerste dag als zelfstandige een mooie spaarpot én een flink belastingvoordeel op.

Acerta berekent steeds de maximale jaarpremie op basis van je inkomen, maar je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je jaarlijks spaart. Nu al aansluiten? Prima plan! Lees even de bijzonderheden na, en regel dan je SVAPZ samen met de opstart van je zaak.

Klaar om te starten? Go!

In een paar klikken bovenstaande basisformaliteiten in orde brengen en als zelfstandige starten? Dan doe je eenvoudig online.

Klik hieronder om aan je opstart te beginnen, geef in enkele stappen je gegevens en bedrijfsvorm op, vink aan welke diensten je wil dat wij op ons nemen, en klaar! Wij verwerken je gegevens en zorgen dat je in orde bent.

Start nu je zaak

Acerta neemt je werk uit handen

Echt gerust starten? Met onze one-stop-shopaanpak regelen we de formaliteiten die je nodig hebt om je zaak een vliegende start te geven. Ontdek wat we graag voor je regelen in ons gehele aanbod? Je vindt het terug in de linkernavigatie.