Je eigen zaak starten

Je bent vastberaden: je wil nu je eigen zaak starten. Maar: hoe begin je eraan? Welke administratie moet je in orde brengen? 

Startersadministratie klaar in 4 stappen

Vóór je als zelfstandige aan de slag kan gaan, moet je een paar basisformaliteiten in orde brengen. Via Acerta regel je die gewoon online - in één vlotte beweging. Je vraagt ons om je volledige opstart samen in orde te brengen, of je kiest alleen de diensten die je nog nodig hebt.

1. Ondernemingsnummer aanvragen

Een van je drie basisverplichtingen bij de start van je zaak? Je zaak laten registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Die kent je zaak dan een ondernemingsnummer toe. Dit unieke identificatienummer is als een rijksregisternummer van je bedrijf: alle informatie over je bedrijf is daar gebundeld.

Je vermeldt je ondernemingsnummer verplicht op al je zakelijke documenten. En op je visitekaartje, natuurlijk. Graag meer tijd om dat visitekaartje te ontwerpen? Laat ons een ondernemingsnummer voor jou aanvragen.

Tip: Om een ondernemingsnummer aan te kunnen vragen, heb je een bankrekeningnummer nodig. Goed nieuws: bij onze partner KBC krijg je bovenop je zakelijke rekening een gratis privérekening

Banner KBC

2. Btw-nummer activeren

Ben je btw-plichtig? Dan moet jij je ondernemingsnummer ook als btw-nummer laten registreren bij de btw-administratie. Daarbij geef je op hoeveel omzet je jaarlijks verwacht, en welke btw-regeling je kiest. Dat kun je zelf doen. Of je laat het rustig aan ons over.

3. Sociaal verzekeringsfonds aansluiten

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds is nog een absolute must. Kwestie van een sociaal vangnet te hebben. Als zelfstandige betaal je elk kwartaal sociale bijdragen aan je sociaal verzekeringsfonds. Dit geeft je recht op groeipakket, gezondheidszorg, pensioen, overbruggingsrecht en uitkering voor mantelzorg. Ook vennootschappen moeten zich als rechtspersoon aansluiten om hun sociale zekerheid in orde brengen.

Bij Acerta zit je sowieso goed: je krijgt de meest volledige ondersteuning die een zelfstandige zich kan dromen. En dat tegen een werkingskost van 3,05%: het voordeligste tarief van het land. Ook met je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds helpen we je graag verder.

4. SVAPZ onderschrijven

Ja, je basispensioen als zelfstandige is laag. Maar dat hoeft je niet tegen te houden om te ondernemen. Met het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (SVAPZ), bouw je vanaf je eerste dag als zelfstandige een mooie spaarpot én een flink belastingvoordeel op.

Acerta berekent steeds de maximale jaarpremie op basis van je inkomen, maar je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je jaarlijks spaart. Nu al aansluiten? Prima plan! Lees even de bijzonderheden na, en regel dan je SVAPZ samen met de opstart van je zaak.

Acerta neemt je werk uit handen

Echt gerust starten? Met onze one-stop-shopaanpak regelen we de formaliteiten die je nodig hebt om je zaak een vliegende start te geven. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen doen? Ontdek ons volledig aanbod in de linkernavigatie. 

Klaar om te starten? Go!

In een paar klikken bovenstaande basisformaliteiten in orde brengen en als zelfstandige starten? Dat doe je eenvoudig online.

Klik hieronder om aan je opstart te beginnen, geef in enkele stappen je gegevens en bedrijfsvorm op, vink aan welke diensten je wil dat wij op ons nemen, en klaar! Wij verwerken je gegevens en zorgen dat je in orde bent.

Start nu je zaak

Nog twijfels en graag wat meer info?

Met onze online Starters academie ontdek je in verschillende gratis webinars allerlei thema's over starten als zelfstandige. Welke zaken moet je in orde brengen om te kunnen starten en hoe begin je daaraan? Wij loodsen je graag door alle to-do's en formaliteiten tijdens de workshop 'Je opstart als zelfstandige'.

Schrijf je hier gratis in