Waar vind ik als freelancer opdrachten?

Voor zo goed als alles wat freelancers aanbieden is er interesse. De uitdaging voor jou is: jouw potentiële klanten in kaart brengen en ze snel bereiken.

Leestijd: Later lezen?

Freelance werk gezocht

Er zijn verschillende mogelijkheden om met bedrijven in contact te komen die met freelancers willen werken. De ene freelancer zal opdrachten vinden via het internet, voor een andere werkt mond-tot-mondreclame, voor nog een andere is regelmatig een e-mailing uitsturen nodig om de portefeuille van opdrachten gevuld te houden. Elk moet zelf uitzoeken wat bij zijn/haar persoonlijkheid, expertise, markt ... past.

Tips om freelance opdrachten te spotten

  • Laat je connecties weten dat je freelancet. Gebruik de sociale media (Facebook, LinkedIn).
  • Ex’en zijn interessante connecties. Met welke ex-collega’s, ex-werkgevers, ex-klanten, ex-leveranciers … was het goed samenwerken? Laat hen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Je zal hopelijk aangenaam verrast zijn over hoe snel en hecht een netwerk kan zijn.
  • Check traditionele websites die zich eerder tot werknemers richten (Bv. VDAB, Vacature, Jobat).
  • Check of er gespecialiseerde websites zijn binnen je domein met een jobsectie. Nogal wat websites bieden naast vaste jobs ook aan freelancers projecten aan.
  • Investeer in netwerken. Er zijn veel momenten waarop je met voor jou interessante bedrijven in contact kan komen: beurzen, seminaries, bijeenkomsten van Unizo, Voka, Markant …
  • Als freelancer kan je rechtstreeks voor de opdrachtgever werken, maar je kan als onderaannemer ook via een bureau jobs binnenhalen.

Gespot? Nu binnenhalen!

Eenmaal een opportuniteit gespot, is het belangrijk dat je bedrijven overtuigt om met jou samen te werken. Besteed daarom ook aandacht aan je presentatie, een elevator-pitch, je uurtarief ...

Had je 10 gesprekken maar heb je geen enkele opdracht effectief binnengehaald, dan schort er wat. Het is aan jou om uit te vissen wat het is en dat op te lossen – als freelancer mag jij alle successen maar moet je ook alle mislukkingen op jouw conto schrijven.

Breng je eigen verkoopproces eens in kaart en ga na waar het mis zou kunnen lopen. Waarom heeft men niet voor jou gekozen? Vind je het moeilijk om de vinger op de wonde te leggen, schakel dan een coach in bv. via freelancenetwork.be.

Michel Piedfort

Geschreven door Michel Piedfort

Michel Piedfort is oprichter van Freelancenetwork.be (www.freelancenetwork.be), de freelance website die vorig jaar meer dan 6.000 freelance jobs binnen kreeg. Hij begeleidt ook freelancers bij de opstart van hun freelance activiteit of de uitbouw er van. Hij is als loopbaanbegeleider aangesloten bij een erkend loopbaancentrum van VDAB.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic