Je sociale bijdragen – een wettelijk percentage van 20,5 % op je jaarlijks netto belastbaar beroepsinkomen – moeten uiterlijk de laatste dag van het kwartaal op de rekening van je sociaal verzekeringsfonds staan. Ben je aangesloten bij Acerta sociaal verzekeringsfonds, dan ontvang je in de eerste maand van het kwartaal een overzichtelijke afrekening met:
Geef je betalingsopdracht tijdig door – het liefst rond de 20ste van de laatste maand van elk kwartaal: maart, juni, september en december. Wij storten je bijdrage nog dezelfde dag door naar de overheid.
Door stipt te betalen, zijn je sociale rechten beschermd en bouw je pensioen op. Bovendien kun je de bijdragen fiscaal inbrengen als beroepskost én vermijd je verhogingen van het RSVZ.
Onderschat die verhogingen niet, ze kunnen oplopen tot ongeveer 20%! Als je te laat betaalt, bedragen ze 3% op de onbetaalde bijdragen per begonnen kwartaal. Sta je op 31 december nog in het krijt? Dan komt daar eenmalig nog 7% bovenop.
Je kunt via Acerta een kwijtschelding van deze verhogingen aanvragen nadat je de hoofdsom van je sociale bijdragen hebt betaald.
Het is het RSVZ dat hierover beslist. Doe hier je aanvraag
In een aantal situaties kan je sociaal verzekeringsfonds jou aanspreken voor de betaling van de sociale bijdragen van een andere zelfstandige. Dat noemen we de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Deze aansprakelijkheid bestaat enkel in de volgende situaties:
Als het voor jou financieel niet haalbaar is om ook de bijdragen van je helper te betalen, dan kan je hiervoor vrijstelling vragen. Let op : enkel de zelfstandige kan deze vrijstelling vragen voor de bijdragen van zijn helper. De vennootschap, de zaakvoerder, bestuurder of werkende vennoot kunnen dit niet.
Je kan deze aanvraag indienen bij het sociaal verzekeringsfonds van je helper.
Je betaalt geen voorlopige bijdragen meer vanaf het kwartaal dat volgt op je officiële stopzetting. Wel ontvang je nog tot twee jaar na de stopzetting van je zelfstandige activiteit regularisaties of eindafrekeningen - op basis van je werkelijke inkomsten.
Ook als je je activiteit stopzet om met pensioen te gaan, volgen er regularisaties – nog tot twee jaar later. Dit kun je voorblijven door op voorhand goed te berekenen welke eindafrekening je nog te wachten staat. Bespreek het zeker ook met je boekhouder.
Stopzettingsmeerwaarden zijn inkomsten die je realiseert naar aanleiding van de volledige en definitieve stopzetting van je bedrijf. Denk aan de meerwaarde op activa zoals je bedrijfsgebouw, of commissielonen op vroegere zaken. In principe tellen die ‘winsten’ mee bij de afrekening van je sociale bijdragen. Er geldt wel een uitzondering voor twee situaties:
Als je in het buitenland of in meerdere landen actief bent, gelden bijzondere regels.
Meer weten over deze procedure?
Raadpleeg Acerta sociaal verzekeringsfonds of vraag het na bij de internationale dienst van het RSVZ.
Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.
Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen Bekijk alle artikels over dit onderwerp