Vorige

10 extralegale voordelen voor starters en zelfstandigen

01 maart 2021 Starters

Als starter of zelfstandige wil je jezelf graag een mooi basisloon toekennen, dat zowel voordelig is voor jou als voor je zaak. Extralegale voordelen vormen daarom een interessante aanvulling op je loonpakket. Zowel je bedrijf als jijzelf betalen er namelijk minder of geen belastingen en sociale zekerheidsbijdragen op. 
- in samenwerking met Sodexo.

Leestijd: Later lezen?
1. Maaltijdcheques

De maaltijdcheque is het favoriete extralegaal voordeel van de Belg. 73% van de werkende Belgen ontvangt een maaltijdcheque per gepresteerde dag. Ze zijn zowel voor werknemers als voor werkgevers fiscaal voordelig. Je betaalt namelijk geen sociale lasten of personenbelasting, en kan jaarlijks tot wel 440 euro fiscaal aftrekken. Maar wist je dat je jezelf ook als zelfstandige met een vennootschap voordelig maaltijdcheques kan uitkeren? Het is zeer eenvoudig om in het systeem van maaltijdcheques te stappen.

2. Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel is absoluut geen overbodige luxe. Ook als starter kan het interessant zijn om een hospitalisatieverzekering af te sluiten voor de kosten van een ziekenhuisopname waarvoor je ziekenfonds niet tussenkomt. Op die manier verzeker je je medewerkers of jezelf als zelfstandige. Via een voordelige premie kunnen jij of je medewerkers ook partner en kinderen laten opnemen in dezelfde verzekering.

3. Ecocheques

Ook ecocheques zijn, net zoals de maaltijdcheques, een extralegaal voordeel dat tegenwoordig erg in trek is. Met deze cheques koop je duurzame producten en diensten, en draag je zo bij tot een groenere wereld. Van een elektrische fiets tot natuurlijke terrastegels en zonnepanelen, het aanbod is enorm uitgebreid. Het geeft ook zelfstandigen de mogelijkheid om duurzame aankopen te financieren.

4. GSM en abonnement

Voor werknemers is een gsm(-abonnement) tegenwoordig een erg interessant voordeel nu ze meer moeten thuiswerken. Ook voor zelfstandigen is dit interessant. Als zelfstandige kan je je zaak kosten laten dragen die je anders als privépersoon zou maken. Zo kan je onderneming bijvoorbeeld instaan voor (een deel van) de kosten voor telefonie of internet.

Afbeelding 1
Afbeelding 2
5. Groepsverzekering

De groepsverzekering is een manier om het wettelijk pensioen aan te vullen tijdens de jaren van professionele activiteit. Bijna de helft van de Belgische werknemers maakt reeds gebruik van dit extralegaal voordeel. Je kan het ook als zelfstandige, dan spreken we over een VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Zelfstandigen met een vennootschap kunnen eveneens een IPT of Individuele Pensioentoezegging opstarten om een aanvullend pensioen op te bouwen.

6. Terugbetaling trajecten

Ook de kosten voor de verplaatsingen die je maakt met je bedrijfswagen zijn een mogelijk aanvullend voordeel. Wie een eenmanszaak heeft kan verplaatsingen naar en voor het werk in mindering brengen, maar zal wel zijn werkelijke kosten moeten kunnen aantonen. In een vennootschap zullen de privé-verplaatsingen als een voordeel alle aard (VAA) worden gerekend. Je autokosten zijn aftrekbaar volgens een bepaald percentage.

7. Bedrijfswagen

Als startende zelfstandige kan je vanuit je vennootschap de aankoop van een wagen financieren. Via systemen als leasing of renting zorg je in de eerste vier of vijf jaar voor een structurele aftrekpost en een interessante aanvulling op je verloning. 

8. Vastgoed

Je kan als zelfstandige, bijvoorbeeld via de vennootschap, een gesplitste aankoop van vastgoed realiseren. Is dat als starter nog een brug te ver, dan kan je bijvoorbeeld de ruimte huren die je in je huis als kantoor gebruikt. Daardoor kan je jezelf maandelijks een huurbedrag uitbetalen.

9. Onkostenvergoeding

Als zelfstandige bedrijfsleider kan je de kosten die je maakt bij het uitvoeren van je activiteit dekken met een forfaitaire onkostenvergoeding. Voor de kosten eigen aan het bedrijf krijg je dan per maand een vast bedrag terugbetaald. Bij controle zal je wel moeten bewijzen dat het effectief om beroepskosten gaat.

10. Laptop

Op dezelfde manier kan je ook een laptop, printer of ander beroepsmateriaal bekostigen. Net als bij een gsm(-abonnement) speelt in dit systeem een fiscaal element. Als zelfstandige betaal je personenbelasting op je netto inkomen. Je kan beroepskosten aftrekken van je brutoloon om tot een lager belastbaar bedrag te komen.

Aanvullingen op je loonpakket

Aanvullingen op je loonpakket

Sodexo helpt je als startende zelfstandige om je loonpakket op een fiscaal voordelige manier te optimaliseren - denk bijvoorbeeld aan maaltijd- en ecocheques - maar ook om je onkosten bij te houden, je medewerkers en jezelf te belonen, op te leiden en nog veel meer. Wist je dat je als zelfstandige en lid van Acerta 10% korting krijgt op de dienstverlening bij elk van je bestellingen? Gebruik de promocode ACERTA om van deze korting te genieten!

 

Geniet van 10% korting

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer
Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Starters

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.

Lees meer