Vorige

Economische werkloosheid: wat en hoe?

21 maart 2019 Werkgevers

Of ‘economische werkloosheid’ een irrelevant begrip is geworden? Wanneer we kijken naar het bescheiden percentage werkuren dat in 2018 niet gepresteerd werd, nl. 0,60%, zou je bijna denken van wel. Toch sloten we het laatste kwartaal van vorig jaar af met een flinke uitschieter: 0,86%. Stokt de economische groei?

Leestijd: Later lezen?

Arbeiders net geen anderhalve dag economisch werkloos in 2018

Dat het aandeel economische werkloosheid in het laatste kwartaal van een jaar traditioneel hoger ligt dan de rest van het jaar, is niet ongewoon. Toch is de stijging nu iets opvallender. In het vierde kwartaal van 2018 bedroeg de gemiddelde economische werkloosheid 0,86% - en dat is 0,06% hoger dan in 2017. Voor de maand december noteerden we zelfs een percentage van 0,97%. Het totale jaargemiddelde voor 2018 kwam neer op 0,60%. Wat dan weer historisch laag is. Arbeiders waren in 2018 nog geen 1,5 dag economisch werkloos, terwijl we in 2017 2,4 dagen telden. Een belangrijke voetnoot hierbij is dat dit weinig zegt over de periodes van economische werkloosheid bij de RVA. Deze moeten namelijk op voorhand worden aangevraagd, ongeacht of er gebruik van gemaakt wordt of niet.

Best alert blijven

Een totale economische werkloosheid van 0,60% in 2018 is en blijft een historisch laag percentage. De 0,86% van Q4 valt echter niet te negeren. Over het hele land stelden we een stijging van de economische werkloosheid in het laatste kwartaal vast. Vergeleken met Wallonië, lag het economische werkloosheidspercentage voor Q4 hoger in Vlaanderen. Dat terwijl de economische werkloosheid daar doorgaans lager ligt.

0,86% economische werkloosheid is natuurlijk heel bescheiden, maar het is wel een verhoging die vraagt om waakzaamheid. De verhoging kan erop wijzen dat de economische groei stokt. Dat de cijfers over uitzendarbeid in dezelfde richting wijzen, laat het licht van de economische groei op oranje springen.

Toch minder klanten en minder werk?

Toont je planning dat er in de toekomst een periode met werkgebrek aankomt? Dan is economische werkloosheid alsnog een goede oplossing om deze periode te overbruggen. Je moet dan wel aan een aantal verplichtingen voldoen:

  1. Licht je werknemers in, en doe dat minstens 7 kalenderdagen voor de startdatum van de periode. Dag van de kennisgeving en de startdatum niet inbegrepen;
  2. Bezorg een voorafgaandelijke mededeling aan de RVA, de dag dat je je medewerkers inlicht. Deze verstuur je naar het werkloosheidsbureau van de locatie waar je organisatie gevestigd is;
  3. Vraag C32a-documenten aan: elke werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld, moet deze ten laatste op de eerste effectieve werkloosheidsdag van de maand ontvangen;
  4. Maak een validatieboek aan: hierin hou je de identiteitsgegevens bij, samen met de betrokken maand en het nummer van het C32a-formulier;
  5. Loonverwerking: gebruik bij het doorsturen van de lonen een specifieke code voor de dagen dat de werknemer gestempeld heeft;
  6. Meld de 1ste effectieve dag werkloosheid: maandelijks dien je per werknemer de eerste dag dat hij/zij stempelt te vermelden aan de RVA, ten laatste de eerste werkdag na de eerste stempeldag.

Economische werkloosheid inroepen

Sta je voor de beslissing om economische werkloosheid in te roepen en heb je hierover nog vragen? Of wil je graag de administratie en opvolging aan ons overlaten? Dat kan.

Check onze dienstverlening

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Bijna helft van werkgevers overweegt outsourcing
Werkgevers

Bijna helft van werkgevers overweegt outsourcing

28 augustus 2020 Cleo Kinnaer

Outsourcing of uitbesteding is een beproefde optie voor wie kosten wil terugdringen. En laat ons eerlijk zijn: iedere werkgever wil minder kosten, zeker in coronatijden.

Lees meer
Economische werkloosheid stijgt verder
Werkgevers

Economische werkloosheid stijgt verder

12 september 2019 Dirk Vanderhoydonck

Wanneer er niet genoeg werk is kan je als werkgever je medewerkers tijdelijk op inactief zetten. Het is een vorm van tijdelijke werkloosheid waarbij de uitvoering van het arbeidscontract een tijdje geschorst is.

Lees meer
Is jouw hr-afdeling klaar voor de toekomst?
Werkgevers

Is jouw hr-afdeling klaar voor de toekomst?

02 april 2019

Tevredenheid troef wanneer het gaat over de prestaties van het hr-departement en de kennis van hr-medewerkers binnen menig bedrijven. Gelukkig maar, want een moderne hr-afdeling is een kloppend hart dat de volledige organisatie van frisse zuurstof voorziet.

Lees meer