Vorige

Economische werkloosheid: wat zijn jouw verplichtingen?

03 oktober 2018 Werkgevers

Enkele jaren terug werd er volop geijverd om economische werkloosheid, die alleen voor arbeiders gold, ook toepasbaar te maken op bedienden maar hier heb je een aantal voorafgaandelijke toelatingen voor nodig. Intussen blijkt tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen stilaan een irrelevant begrip te worden en dat in alle sectoren. Slechts een half procent van alle werkbare dagen wordt niet gepresteerd omwille van economische werkloosheid. Toont jouw planning dat er in de toekomst toch een periode met minder klanten of minder werk aankomt? Of werd er een groot project geannuleerd of uitgesteld? Dan is economische werkloosheid waarschijnlijk de beste oplossing om deze periode te overbruggen. Voor je hier echter beroep op kan doen, moet je wel aan een aantal verplichtingen voldoen. Stefaan Vos, Proces Manager BPO,  geeft je een stappenplan.

Leestijd: Later lezen?

1. Kennisgeving

Je kan uiteraard geen economische werkloosheid inroepen zonder jouw werknemers in te lichten. Als werkgever heb je de plicht om aan je medewerkers te melden dat er een periode van tijdelijke werkloosheid is aangevraagd en dat zij eventueel dienen te stempelen. Dit moet minstens zeven kalenderdagen voor de startdatum van de periode gebeuren, de dag van kennisgeving en de startdatum niet inbegrepen.

2. Mededeling aan de RVA

De dag dat jij jouw medewerkers inlicht, moet je ook een voorafgaandelijke mededeling aan de RVA bezorgen. Deze mededeling verstuur je naar het werkloosheidsbureau van de locatie waar jouw organisatie gevestigd is, via de website van de sociale zekerheid.

3. C32a documenten aanvragen

Elke medewerker die tijdelijk werkloos wordt gesteld, moet een C32a document ontvangen, ten laatste op de eerste effectieve werkloosheidsdag van de maand. Dit  is een document met een rooster waar de medewerker tijdens de periode van economische werkloosheid het vakje kleurt als hij/zij werkt en blanco laat als hij stempelt.

4. Validatieboek aanmaken

Je zal ook een validatieboek moeten aanmaken waarin je de identiteitsgegevens bijhoudt, de betrokken maand invult en het nummer van het C32a-formulier vermeldt. Dankzij het validatieboek weet de uitbetalingsinstelling wanneer de werknemer gestempeld heeft en welk document hij dient aan te bieden om zijn uitkering te kunnen ontvangen.

5. Loonverwerking

Ook de loonverwerking gebeurt anders tijdens economische werkloosheid. Zo dien je bij het doorsturen van de lonen een specifieke code te gebruiken voor de dagen dat de werknemer gestempeld heeft.

6. Melding van de 1ste effectieve dag werkloosheid

Je bent elke maand verplicht om per werknemer de eerste dag dat deze stempelt te vermelden aan de RVA, ten laatste de eerste werkdag na deze eerste stempeldag. Ben je van plan meerdere maanden economische werkloosheid in te voeren? Dan dient deze melding elke maand opnieuw te gebeuren.

Sta je ondanks de heropleving van de economie toch voor de beslissing economische werkloosheid in te roepen en heb je hier nog vragen over? Contacteer ons.

Outsourcing HR- en payroll processen

Onze ervaren HR-professionals nemen één of meerdere taken geheel of gedeeltelijk van jou over voor langere termijn.

Meer weten? Klik hier!

Aanvraag economische werkloosheid

Een stelsel waarop je een beroep kan doen wanneer bepaalde omstandigheden niet zijn zoals verwacht.

Meer weten? Klik hier!

Meer weten?

Contacteer ons op het nummer 016 24 53 24 of per email.

Per email

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Werkgevers

Mijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?

05 maart 2024
Sophie Vantomme

Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?

Lees meer