Vorige

Optarten als advocaat: alles wat je moet weten

24 januari 2020 Starters

Je hebt je studies (net) achter de rug en je start binnenkort je stage. Naast beroepsvoorwaarden zijn er ook een aantal opstartformaliteiten waarmee je rekening moet houden. Wij zetten ze op een rijtje. 

Pre-registreer je alvast bij Acerta, wij verwittigen je op het juiste moment om de volgende stap te nemen.

Leestijd: Later lezen?

1. Enkele beroepsvoorwaarden op een rijtje

Bij de griffie van het Hof van Beroep, van het arrondissement waartoe je balie behoort, leg je volgende documenten neer:

 • jouw originele diploma;
 • attest van nationaliteit.

Hierna volgen 3 belangrijke stappen: 

 1. de plechtige eedaflegging bij het Hof van Beroep aan het begin van het gerechtelijk jaar;
 2. de inschrijving bij de Balie, dit kan digitaal bij de balie van je keuze;
 3. vanaf de goedkeuring van je inschrijving door de Orde van jouw Balie en wanneer jouw inschrijving op de lijst van stagiairs staat, ben je volwaardig advocaat. Haal de toga uit de kast! Je loopt nog 3 jaar stage bij jouw stagemeester.

Heb je nog geen stageplaats? Dan kan je:

 • spontaan verschillende advocatenkantoren aanschrijven;
 • vacatures zoeken via de lokale balies; 
 • een profiel online plaatsen op de website van de Orde van Vlaamse Balies.

2. Voltooi je beroepsopleiding & pro Deo

Tijdens het eerste jaar van je stage als advocaat, ben je verplicht een beroepsopleiding te volgen, die je universitair diploma aanvult. Zo krijg je een praktische aanvulling bij je universitaire studies.

Slaag je voor de examens, dan ontvang je een bekwaamheidsattest van de Orde van de Vlaamse Balies.

Naast je stage zal je ook een bepaald aantal uren kosteloze juridische bijstand moeten verrichten, ook pro Deo genoemd.

Als advocaat moet je je verplicht blijven bijscholen, ook na het eerste jaar, de permanente vorming is één van de beroepsvoorwaarden.

3. Verplichte opstartformaliteiten

Als advocaat-stagiair werk je onder het statuut van zelfstandig advocaat. Voor je inschrijving als zelfstandige moet je een aantal zaken in orde brengen vóór de aanvang van je stage.

  Acerta brengt het tijdig voor jou in orde

  • Jouw ondernemingsnummer
  • Jouw btw-nummer
  • Jouw sociale zekerheid
  Regel het voor mij

  4. Verplichte verzekeringen, een opstartformaliteit, die je niet mag vergeten

  Als advocaat ben je verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid af te sluiten. Deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. Deze beroepsverzekering zit vervat in je bijdrage aan de Balie.

  Let op: is je inschrijving nog niet goedgekeurd dan ben je niet verzekerd! Dus start niet met je stage voor dit in orde is.

  De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht, je kan deze vergelijken met de “familiale verzekering”. Ze dekt schade, die een derde oploopt, als je onbedoeld een fout maakt. 
  Er zijn ook enkele bijkomende verzekeringen die je kan afsluiten zoals een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen. Hiermee geniet je een interessant rendement en een hoog fiscaal voordeel – meer dan bij bv. langetermijn- of pensioensparen. En daar bovenop heeft een SVAPZ ook extra waarborgen voor je in petto. Ontdek hier meer over het SVAPZ. 

  Registreren als zelfstandige

  Als stagiair-advocaat moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds vóór de start van je stage. Schrijf je nu in als zelfstandige bij Acerta en wij regelen de volgende zaken tijdig voor jou:

  - Jouw ondernemingsnummer
  - Jouw sociale zekerheid
  - Jouw BTW-nummer

  Deel dit artikel

  Gerelateerde artikels

  Starters

  Intellectuele eigendom

  06 maart 2024
  Els Schellens

  Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

  Lees meer
  Starters

  Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

  02 januari 2024

  Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

  Lees meer
  Starters

  Zelfstandige worden: dé starterspagina

  02 januari 2024

  Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

  Lees meer