Vorige

3 tips om je evaluatiesysteem te upgraden

15 januari 2019 Werkgevers

Iedereen heeft nood aan feedback. Daarom hou je nog steeds functionerings-, beoordelings- of evaluatiegesprekken. Waarschijnlijk staan er op dit moment al enkele van die gesprekken in je agenda. Durf je op die momenten wel eens terugvallen op een traditionele routine? Een 1-op-1 terugblik op het voorbije jaar die resulteert in ontwikkelpunten voor het komende jaar? Dat is best jammer, want een evaluatiegesprek hoeft helemaal geen verplicht nummertje te zijn. Integendeel, als je toch tijd en energie in die jaarlijkse feedbackmomenten steekt, kan je er even goed het beste uit halen. Hoog tijd dus om je traditionele evaluatiegesprekken te upgraden met deze 3 tips.

Leestijd: Later lezen?

1. Continue in plaats van jaarlijkse feedback

28% van de managers geeft pas applaus of kritiek op het jaarlijks functioneringsgesprek. In de snel evoluerende omgeving van vandaag klinkt dit een beetje als vijgen na Pasen. En dat is het ook. Medewerkers verwachten tegenwoordig continu feedback op hun functioneren. En daar kan je hen nauwelijks ongelijk in geven. Want dankzij jouw feedback winnen ze informatie in over hun eigen performance én leren ze bij. Dat maakt niet alleen jouw medewerkers, maar ook jouw organisatie wendbaar. Permanente evaluatie met een focus naar de toekomst, is zonder twijfel veel effectiever dan 1 keer per jaar een groot ‘examen’ te organiseren.

2. Talenten in plaats van verbeterpunten

Waarom zou je kwaliteitsvolle medewerkers demotiveren door te blijven hameren op hun verbeterpunten? 95% van de werkgevers wil dat de werknemer met meer positieve energie het functioneringsgesprek verlaat dan bij het binnenkomen. Maar dat bereik je niet door hun zwakke punten te benadrukken.  Focus liever op de sterktes, talenten en passies van je medewerkers. Wanneer zijn zij op hun best? Dat kom je te weten via constructieve dialogen en open communicatie. Begeef je tussen je medewerkers en praat met hen. Ga op zoek naar de raakvlakken tussen hen en jouw organisatie. De drijfveren en talenten van je medewerkers aanspreken én optimaal inzetten, leidt tot meer motivatie, engagement en betere resultaten.

3. Zachte in plaats van harde kant

Werknemers zijn veeleisender en kritischer dan ooit tevoren. De heersende arbeidskrapte speelt daarin uiteraard een grote rol. De kritische werknemer beschikt vandaag over een verlanglijstje met competenties die een leidinggevende moet bezitten. Bovenaan staan o.a.: leiden en coachen, verantwoordelijkheid nemen, communicatief zijn, teamwerk stimuleren, problemen oplossen, beslissingen durven nemen en organiseren. Kom je medewerkers daarom wat tegemoet en stel hen de vraag wat jíj kan betekenen opdat ze zich maximaal op hun talenten kunnen inzetten. Wat hebben ze nodig om de beste versie van zichzelf te zijn? Wat zijn hun ‘succesvoorwaarden’? Toon je bereidheid om te groeien als werkgever door open te staan voor wat je anders of beter kan doen. Je medewerkers zullen het zeker appreciëren om je ook eens van je zachtere kant te zien.

Me@MyBest© helpt je een talentgerichte performance management cyclus op te zetten die energie geeft en motiverend werkt.

Meer weten?

Contacteer ons op het nummer 016 24 53 24 of per email.

Per email

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Als werk hebben werk vinden gemakkelijker maakt

21 september 2023 Britt Winnepenninckx

Hoe zorg je dat werklozen ook kans hebben op een (nieuwe) job op de arbeidsmarkt? Hoe kan je hier als werkgever op anticiperen?

Lees meer
Werkgevers

Een gezonde jobmobiliteit, daar wint iedereen bij

04 september 2023 Britt Winnepenninckx

Het ruime aanbod van vacatures maakt dat werknemers niet krampachtig vasthouden aan de job die ze hebben. Het is beter om mee te surfen op de dynamiek en oog te hebben voor potentieel. Dat betekent: ook op het vlak van hr geen status quo nastreven maar een gezonde mate van jobmobiliteit.

Lees meer
HR Analytics data
Werkgevers

Avanced data-analytics laten toe personeelsverloop te voorspellen

31 augustus 2023 Hannelore Van Meldert

Harde hr-data hebben een voorspellende kracht, dat heeft onderzoek door Acerta en KU Leuven anderhalf jaar na de opstart nu bewezen

Lees meer