Vorige

De klokkenluidersrichtlijn: deadline nadert

16 november 2023 Werkgevers
Miet Vanhegen

De Europese klokkenluidersrichtlijn geldt nu ook in België. Organisaties met minstens 50 werknemers zijn sinds 15 februari 2023 verplicht een intern meldingssysteem op te zetten. Heb jij een bedrijf met 50 tot 249 werknemers? Dan heb je nog tot 17 december 2023 om dit meldingskanaal op te zetten.

Leestijd: Later lezen?

Belgische bedrijven moeten snel werk maken van de implementatie

Uit een recente bevraging blijkt dat slechts 20% van de Belgische bedrijven al in orde is met de klokkenluidersrichtlijn. De helft is wel degelijk op de hoogte van de regelgeving, maar moet dit nog implementeren. 31% weet echter niet wat de klokkenluidersreglementering inhoudt, terwijl deze regelgeving intussen al sinds november 2022 in voege is. We frissen hierbij graag het geheugen nog eens op.

Waarom een klokkenluidersregelgeving belangrijk is

Laten we beginnen bij het begin: wat is een klokkenluider precies? Een klokkenluider is iemand die mistoestanden in zijn (voormalige) organisatie aan het licht brengt. De nieuwe wetgeving verplicht het opzetten van meldingskanalen zodat je reeds in een vroeg stadium inbreuken op bepaalde wetgeving binnen private organisaties kan opsporen en behandelen. Tegelijkertijd biedt dit een doeltreffende bescherming aan de klokkenluiders.

Wie kan er allemaal een klokkenluider zijn?

  • een (ex-)werknemer;
  • een sollicitant;
  • een vrijwilliger;
  • een stagiair;
  • een zelfstandige werkzaam in de onderneming;
  • een aandeelhouders;
  • een bestuurders;
  • personen die werken onder toezicht en leiding van (onder-)aannemers en leveranciers.

Wat moet je als bedrijf voorzien bij het opzetten van een klokkenluidersrichtlijn?

Om te beginnen denk je nu al best na of je het inhouse gaat opzetten of eerder extern uitbesteden. Zal er een bepaalde persoon waken over deze richtlijn? Welke policy wil je binnen de onderneming aannemen en hoe ga je informatie over de meldingskanalen kenbaar maken?

Bereid je voor op de klokkenluidersrichtlijn

Via een partner kan Acerta je een laagdrempelige, gebruiksvriendelijke tool aanbieden die tegelijkertijd de noodzakelijk privacy garandeert. Acerta biedt je ook modeldocumenten, workshops en individuele ondersteuning aan voor het implementeren van de richtlijn.

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer