De klokkenluidersrichtlijn: deadline nadert
De Europese klokkenluidersrichtlijn geldt nu ook in België. Organisaties met minstens 50 werknemers zijn sinds 15 februari 2023 verplicht een intern meldingssysteem op te zetten. Heb jij een bedrijf met 50 tot 249 werknemers? Dan heb je nog tot 17 december 2023 om dit meldingskanaal op te zetten.
Belgische bedrijven moeten snel werk maken van de implementatie
Uit een recente bevraging blijkt dat slechts 20% van de Belgische bedrijven al in orde is met de klokkenluidersrichtlijn. De helft is wel degelijk op de hoogte van de regelgeving, maar moet dit nog implementeren. 31% weet echter niet wat de klokkenluidersreglementering inhoudt, terwijl deze regelgeving intussen al sinds november 2022 in voege is. We frissen hierbij graag het geheugen nog eens op.
Waarom een klokkenluidersregelgeving belangrijk is
Laten we beginnen bij het begin: wat is een klokkenluider precies? Een klokkenluider is iemand die mistoestanden in zijn (voormalige) organisatie aan het licht brengt. De nieuwe wetgeving verplicht het opzetten van meldingskanalen zodat je reeds in een vroeg stadium inbreuken op bepaalde wetgeving binnen private organisaties kan opsporen en behandelen. Tegelijkertijd biedt dit een doeltreffende bescherming aan de klokkenluiders.
Wie kan er allemaal een klokkenluider zijn?
- een (ex-)werknemer;
- een sollicitant;
- een vrijwilliger;
- een stagiair;
- een zelfstandige werkzaam in de onderneming;
- een aandeelhouders;
- een bestuurders;
- personen die werken onder toezicht en leiding van (onder-)aannemers en leveranciers.
Wat moet je als bedrijf voorzien bij het opzetten van een klokkenluidersrichtlijn?
Om te beginnen denk je nu al best na of je het inhouse gaat opzetten of eerder extern uitbesteden. Zal er een bepaalde persoon waken over deze richtlijn? Welke policy wil je binnen de onderneming aannemen en hoe ga je informatie over de meldingskanalen kenbaar maken?
Bereid je voor op de klokkenluidersrichtlijn
Via een partner kan Acerta je een laagdrempelige, gebruiksvriendelijke tool aanbieden die tegelijkertijd de noodzakelijk privacy garandeert. Acerta biedt je ook modeldocumenten, workshops en individuele ondersteuning aan voor het implementeren van de richtlijn.
Geschreven door Miet Vanhegen
Juridisch adviseur