Vorige

Evolutie van assessment center naar Human Digital

24 januari 2023 Martijn Loyens Werkgevers

Is het assessment center nog mee met z’n tijd? Met de arbeidskrapte in het achterhoofd, rust er een grote verantwoordelijkheid op de schouders van assessoren om te zorgen voor een positieve kandidaat- en werkgeversbeleving. Hierbij moeten ze rekening houden met twee belangrijke trends: talentontwikkeling en digitalisering.

Leestijd: Later lezen?

1. Talent aan het stuur

Door de blijvende arbeidskrapte deinzen kandidaten er niet voor terug om hun eisen te stellen. Eisen die niet louter financieel zijn. Zoals: aandacht voor welzijn, een fijne werksfeer, goede werk-privébalans en ondersteuning in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Steeds meer werkgevers beseffen dat ontwikkeling niet alleen belangrijk is voor de kandidaat, maar ook voor het voortbestaan van de organisatie. Ze passen hun selectiecriteria aan en kijken verder dan diploma’s en werkervaring als voornaamste vereisten. ‘Potentieel’ is vandaag hét criterium om nieuwe werknemers aan te werven.

De trend rond werken met talent vergt een andere aanpak van assessoren: naast de beoordeling van competenties, moeten ze nu ook klaarheid scheppen in het groeipotentieel van de kandidaat. Op basis van deze analyse kunnen ze de werkgever adviseren over de mate waarin de kandidaat de functie duurzaam zal invullen.

2. Digitaal assessment center

Ook assessment centers ontsnappen niet aan de digitalisering. Met reden: in een wereld en arbeidsmarkt die continu veranderen, verwachten zowel werkgevers als kandidaten meer snelheid en flexibiliteit.

Een live assessment, waarbij de kandidaat bv. geconfronteerd wordt met een papieren postbakoefening, sluit niet meer aan bij de complexiteit van de hedendaagse werkvloer. Bovendien is het nefast voor de kandidaatbeleving: zij knappen af op ellenlange testbatches, haken af wanneer een aanwervingsprocedure te lang duurt en vinden het frustrerend om in het ongewisse te blijven over hun prestaties.

Bij een digitaal assessment wordt de kandidaat deels of volledig vanop afstand beoordeeld. Wat niet betekent dat interactie onmogelijk is: ook online bestaat de optie om begeleiding door een assessor te voorzien. Inhoudelijk is er dus weinig verschil met een klassiek assessment, behalve dat het efficiënter georganiseerd wordt. Zonder in te boeten aan betrouwbaarheid, kwaliteit en validiteit.

Human Digital is de toekomst

Een digitaal assessment center met talentgerichte focus combineert het beste van twee werelden. In samenwerking met externe partners ontwikkelde Acerta een assessment-platform dat hieraan voldoet:

  • Gamified: postbakoefeningen en andere assessments kunnen online afgenomen worden.
  • Realtime: kandidaat en werkgever kunnen de voortgang volgen en weten precies welke stappen nog ondernomen moeten worden.  
  • Sterker employer brand: een digitaal assessment draagt bij tot een positieve kandidaatbeleving en de perceptie die ze over jouw organisatie hebben.
  • Meer snelheid: een digitaal assessment is kosten- en tijdbesparend.
  • Betrouwbaar: onderbouwde onderzoeksmethoden, gevalideerde meetinstrumenten en de observaties van onze assessoren vergroten de objectiviteit van het assessment.

Nog meer dan een klassiek assessment, kan een digitaal assessment op maat worden ingevuld. Volledig vanop afstand of in hybride vorm: via persoonlijk contact blijven de assessoren van Acerta altijd trouw aan onze mensgerichte aanpak.

Assessments 2.0: what’s in it for you?

Hoe worden assessments vandaag ingezet en wat is het potentieel ervan in de toekomst? Kortom, what’s in it for you? Ontdek het tijdens het Acerta Panel Webinar op 16 februari van 12 uur tot 13 uur.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Geschreven door Martijn Loyens

assessments expert, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Opleidingen: de toekomst van jobmobiliteit
Werkgevers

Opleidingen: de toekomst van jobmobiliteit

01 juni 2023 Annelies Baelus

Als werkgever wil je graag talent behouden en flexibel inspelen op de noden van je organisatie. Hoe kunnen opleidingen bijdragen aan jobmobiliteit en wat kan je als bedrijf doen om jouw werknemers te ondersteunen in hun loopbaanontwikkeling?

Lees meer
Hoe hou je ouderen lang en gelukkig aan het werk?
Werkgevers

Hoe hou je ouderen lang en gelukkig aan het werk?

16 mei 2023 Julie Rousseau

De vergrijzing van de Belgische bevolking vormt een maatschappelijke uitdaging waar ook bedrijven mee geconfronteerd worden. Wat zijn de voordelen als je oudere werknemers aanwerft? Hoe hou je je oudere werknemers gezond en gelukkig aan het werk? En wat als je toch afscheid moet nemen?

Lees meer
Werkschakelpunten voor hogere werkgelegenheidsgraad
Werkgevers

Werkschakelpunten voor hogere werkgelegenheidsgraad

20 april 2023 Cleo Kinnaer

In de huidige arbeidsmarkt is het voor veel werkgevers een uitdaging om de juiste kandidaat voor een vacature te vinden. Tegelijkertijd zijn er ook werkgevers die met een – al dan niet tijdelijk – overschot zitten aan personeel door een wijziging in de functie-inhoud van de job waardoor de werknemer deze niet meer kan invullen, of omdat de job an s...

Lees meer